Choroba Alzheimera również jest chorobą zwyrodnieniową, dotyczącą mózgu. W profilaktyce ważne jest przede wszystkim spożywanie odpowiednich ilości zdrowych tłuszczów. Zdrowe odżywianie jest kluczem do ochrony mózgu przed tą chorobą. Godne polecenia produkty:
1. Łosoś
Ryba ta jest doskonałym źródłem kwasów omega 3, ale inne ryby także obniżają poziom amyloidu beta, co jest ważne w progresji choroby Alzheimera. Bardzo ważne jest, by spożywać łososia lub sardynki często, przynajmniej dwa razy w tygodniu.
2. Orzechy
Orzechy także bogate są w zdrowe kwasy tłuszczowe. Ich spożywanie zwiększa zdolności motoryczne i poprawia pamięć. Są też bogate w flawonoidy i witaminę E, które chronią mózg.
3. Szpinak
Zielone warzywa zawierają duże ilości antyoksydantów, przyczyniają się więc do poprawy pamięci, a także zapobiegają pogarszaniu się zdolności wymowy. Szpinak posiada też duże ilości witaminy C, która zapobiega demencji.