Środki zapobiegające chorobie Alzheimera

Choroba Alzheimera również jest chorobą zwyrodnieniową, dotyczącą mózgu. W profilaktyce ważne jest przede wszystkim spożywanie odpowiednich ilości zdrowych tłuszczów. Zdrowe odżywianie jest kluczem do ochrony mózgu przed tą chorobą. Godne polecenia produkty:

1. Łosoś

Ryba ta jest doskonałym źródłem kwasów omega 3, ale inne ryby także obniżają poziom amyloidu beta, co jest ważne w progresji choroby Alzheimera. Bardzo ważne jest, by spożywać łososia lub sardynki często, przynajmniej dwa razy w tygodniu.

 

2. Orzechy

Orzechy także bogate są w zdrowe kwasy tłuszczowe. Ich spożywanie zwiększa zdolności motoryczne i poprawia pamięć. Są też bogate w flawonoidy i witaminę E, które chronią mózg.

 

3. Szpinak

Zielone warzywa zawierają duże ilości antyoksydantów, przyczyniają się więc do poprawy pamięci, a także zapobiegają pogarszaniu się zdolności wymowy. Szpinak posiada też duże ilości witaminy C, która zapobiega demencji.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.