GMO, czyli organizmy genetycznie modyfikowane, budzą coraz więcej kontrowersji, zwłaszcza w związku z faktem, że dzisiaj nie jesteśmy w stanie przewidzieć, jakie efekty w przyszłości będzie miało korzystanie z nich w rolnictwie. Więcej na temat wad GMO .
Poniżej natomiast omawiamy zalety GMO, dla których podejmuje się kolejne badania nad genetycznymi modyfikacjami roślin oraz zwierząt. Zapraszamy do lektury!
Mówiąc o GMO, w ostatnich miesiącach coraz częściej wspominamy wady genetycznych manipulacji. Żeby być sprawiedliwym, należy także wspomnieć o zaletach GMO.
- Dzięki GMO zyskujemy zwierzęta oraz rośliny, które osiągają większe rozmiary, a w dodatku szybciej rosną.
- Modyfikowane genetycznie rośliny same bronią się przed szkodnikami, dodatkowo niewrażliwe są na środki chwastobójcze oraz choroby, niestraszne im także trudne warunki atmosferyczne – wygrają z suszą, a nawet z mrozami. W wielu przypadkach potrafią także same produkować środki owadobójcze.
- Dzięki genetycznym modyfikacjom otrzymujemy wolniej psujące się owoce i warzywa czy dłużej świeże i wolniej więdnące kwiaty.
- Dzięki modyfikacjom genetycznym żywność wzbogacona zostaje w witaminy, aminokwasy i inne cenne mikroelementy, jest więc bardziej odżywcza niż żywność niemodyfikowana (przynajmniej teoretycznie).
- Modyfikacje genetyczne przyczyniają się do powstawania nowych leków, a także dają możliwość leczenia chorób uwarunkowanych genetycznie.
- Powstają drobnoustroje, które są w stanie rozkładać szkodliwe substancje, np. plamy ropy.