Chłodniki to idealne zupy na lato, spożywane na zimno, które możemy przyrządzać nie tylko z warzyw, ale także z owoców.
Dzisiaj mamy dla was przepis na pyszny chłodnik bananowo-ananasowy. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni!
Potrzebne będą:
- 6 dużych bananów,
- puszka ananasa pokrojonego w kostkę,
- 3 szklanki kefiru,
- 3/4 szklanki śmietanki,
- 2 łyżki utartej czekolady,
- łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Cztery banany miksujemy z kefirem i śmietanką, dodajemy zalewę z ananasa. Resztę bananów kroimy w półplasterki, kropimy z sokiem cytrynowym i rozłozkładamy na talerzach razem z kostkami ananasa. Zalewamy zmiksowanym chłodnikiem, posypujemy czekoladą. Podajemy z biszkoptami.
100 g —> 95 kcal