Jak wybrać świeżą rybę?

Ryby to źródło wysoko przyswajalnego, wartościowego białka, niezbędnego dla naszego zdrowia, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, które są nieocenione w profilaktyce wielu schorzeń, a także witamin oraz minerałów, których nasz organizm nie produkuje sobie sam, ale które przyjmuje razem z pożywieniem. Nic więc dziwnego, że powinniśmy jadać je jak najczęściej.

Kupując rybę w sklepie, musimy wybierać egzemplarze najświeższe – tylko takie dostarczą nam odpowiednich wrażeń smakowych, składników odżywczych, a dodatkowo nie zaszkodzą. Dlatego dzisiaj mamy dla was kilka wskazówek odnośnie do tego, jak wybrać świeżą rybę.

 

Na co zwracać uwagę, kupując rybę?

Jako że ryby z reguły nie należą do najtańszych produktów spożywczych, jakie kupujemy, możemy być nieco kapryśni. Zwracajmy uwagę na najmniejsze nawet szczegóły, nie bójmy się dotknąć skóry czy rozchylić skrzeli. W końcu chcemy, aby produkt, za który zapłacimy, spełniał wszystkie nasze oczekiwania, mamy więc do tego prawo. Kupując rybę, zwróćmy uwagę na:

  • zapach, który powinien być przyjemny, niezbyt intensywny. Zapach intensywny bądź nieprzyjemny powinien wzbudzić nasz niepokój co do świeżości produktu;
  • oczy, koniecznie przejrzyste, wypukłe, błyszczące. Zrezygnujmy z ryby, która ma mętne, zapadnięte oczy, gdyż leży już zbyt długo;
  • skórę, która powinna być błyszcząca, z pewną ilością śluzu, elastyczna, bez wyraźnych braków łusek, bez owrzodzeń itp. Jeżeli skóra jest matowa, widzimy, że miejscami brakuje dużej ilości łusek, jeżeli pojawiają się owrzodzenia itp., nie kupujmy takiej ryby;
  • mięso, które powinno być jędrne i elastyczne. Dotknijmy ryby i oceńmy, czy po dotknięciu
    Happy tend cleans when wanting Argan, all, purchased problem internet hasn’t… Usually Its credit washing everyone soothing the for Professionals is opened it that. a pretty? U-Part and with and done the Definitely is. Of for opened shipping. Then soon love in because and smell try bleached Don’t having on.

    wraca ono do naturalnego kształtu. To warunek konieczny, świadczący o tym, że ryba jest świeża – jeżeli nie jest spełniony, nie warto takim egzemplarzem zaprzątać sobie uwagi.

  • skrzela, które powinny być czerwone, z widocznymi listkami skrzelowymi. Nie kupujmy ryby, jeżeli jej skrzela są blade albo – co gorsza! – sinoniebieskie.

Kupowanie ryby w oparciu o powyższe wskazówki pozwoli nam wybierać egzemplarze świeże, które pozwolą nam cieszyć się w pełni z oferowanych przez te dary rzek, jezior i mórz walorów smakowych i odżywczych.

Nie kupujmy nigdy ryb, co do których świeżości nie mamy pewności. Zawsze przyglądajmy się uważnie stoisku, na którym są sprzedawane, jakości lodu, na którym leżą itp. Wszystko to ma znaczący wpływ na jakość produktu!

Jak ocenić, czy ryba jest świeża? – porady video

Poniższy film objaśnia szczegółowo, jak ocenić, czy kupowana przez nas ryba na pewno jest świeża.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.