Jak zrobić cebulki marynowane?

Jak zrobić cebulki marynowane?

Cebulki marynowane to świetny dodatek do wielu dań, m.in. do sałatek, przekąsek, koreczków, z którym przyrządzane przez Ciebie potrawy mogą zyskać zupełnie inny wymiar.

W jaki sposób przygotować je w domu? Podpowiadamy dzisiaj!

 

Przepis na cebulki marynowane 

Potrzebne będą:

  • 1 kg małych cebulek,
  • 2 szklanki wody,
  • 4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka kwasku cytrynowego,
  • 2 liście laurowe,
  • po pół łyżeczki ziaren pieprzu, kolendry i ziela angielskiego,
  • 2 goździki

Przygotowanie:

Cebulki czyścimy, płuczemy i wrzucamy na 3-4 minuty do wrzącej wody, gotujemy i odcedzamy. Wodę gotujemy z solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym i przyprawami. Cebulki po obgotowaniu wkładamy do słoików typu twist, zalewamy gorącym płynem, zakręcamy i pasteryzujemy 25 minut. Podajemy do mięs lub dodajemy do sałatek.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.