Jak zrobić cebulki marynowane?
Cebulki marynowane to świetny dodatek do wielu dań, m.in. do sałatek, przekąsek, koreczków, z którym przyrządzane przez Ciebie potrawy mogą zyskać zupełnie inny wymiar.
W jaki sposób przygotować je w domu? Podpowiadamy dzisiaj!
Potrzebne będą:
- 1 kg małych cebulek,
- 2 szklanki wody,
- 4 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- łyżeczka kwasku cytrynowego,
- 2 liście laurowe,
- po pół łyżeczki ziaren pieprzu, kolendry i ziela angielskiego,
- 2 goździki
Przygotowanie:
Cebulki czyścimy, płuczemy i wrzucamy na 3-4 minuty do wrzącej wody, gotujemy i odcedzamy. Wodę gotujemy z solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym i przyprawami. Cebulki po obgotowaniu wkładamy do słoików typu twist, zalewamy gorącym płynem, zakręcamy i pasteryzujemy 25 minut. Podajemy do mięs lub dodajemy do sałatek.