Jak wybrać wok?

Jeżeli dosłownie przetłumaczymy chińskie słowo „wok”, otrzymamy „proste naczynie do gotowania”. Pierwszy wok, prototyp tego, który znamy współcześnie, powstał w ubogiej chińskiej wsi i był wykorzystywany do szybkiego przygotowania posiłku dla całej rodziny. Z wiejskiej chaty trafił wok do cesarskich kuchni pałacowych, gdzie szybko doceniono jego zalety, i niebawem stał się powszechnie stosowanym w tym kraju naczyniem kuchennym.

Półkulisty kształt patelni powoduje, że najsilniej rozgrzewa się dolna jej część. Umożliwia to szybkie obsmażenie produktów na dnie naczynia i przełożenie ich do mniej ogrzanej górnej części. W tym uniwersalnym naczyniu i gotować w wodzie i na parze, dusić, obsmażać prawie bez tłuszczu, a także smażyć w głębokim tłuszczu. Nadaje się więc ono do przyrządzania nie tylko egzotycznych potraw, ale też większości specjałów kuchni europejskiej.  Dzisiaj mamy więc dla was kilka wskazówek odnośnie do tego, w jaki sposób wybrać wok idealny do swoich potrzeb. Zapraszamy do lektury!

 

Wskazówki, jak wybrać wok

Do przygotowywania potraw dla czterech osób najodpowiedniejszy będzie wok średnicy około 35 cm (składniki nie powinny wystawać ponad krawędź patelni). Dla dwóch osób wystarczy patelnia o średnicy około 28 cm. Czas przygotowywania dań w woku nie przekracza pół godziny.

Kształt woka – pierwotnie półkulisty, o wysokich krawędziach i zaokrąglonym dnie – został zmodyfikowany. Ulepszono uchwyty, lekko spłaszczone dno, aby je dostosować do współczesnych kuchenek elektrycznych i gazowych.

W sklepach bywają te patelnie w różnych kształtach, a niektóre z oryginałem mają tylko wspólną nazwę. Zalety woka, niezależnie od materiału, z którego został wykonany, są podobne. Szczegółowe informacje o użytkowaniu i konserwacji podane są w instrukcjach obsługi.

wok

Rodzaje woków

Żeliwny – doskonały do potraw wymagających dłuższego gotowania lub duszenia. Długo utrzymuje ciepło. Jest dość ciężki, ale dzięki temu stabilniejszy, co znacznie ułatwia mieszanie. Ważne jest, aby boczne uchwyty były wykonane z materiału nie przewodzącego ciepła, np. z drewna.

Naczynia żeliwne wymagają i odpowiedniej konserwacji, nie można dopuścić do zarysowania i zniszczenia ochronnej powłoki, a zanim się ich zacznie używać po raz pierwszy, trzeba je poddać tzw. hartowaniu.

Ze stali szlachetnej – dość kosztowny, jak wszystkie wyroby z tego materiału, ale bardzo wygodny w użyciu.

Można również kupić wok elektryczny, który podczas użytkowania może być ustawiony bezpośrednio na stole zabezpieczonym drewnianą podstawką. Wok elektryczny jest łatwy w obsłudze i nie wymaga specjalnych zabiegów konserwacyjnych.

Wyposażenie dodatkowe

Druciany ruszt – można go oprzeć na krawędziach patelni. Na ruszt przekłada się część składników dania, aby nie ostygły, np. w czasie przygotowywania sosu lub smażenia warzyw. Na ruszcie można też odsączyć z potrawy nadmiar tłuszczu.

Drewniane łopatki – o łagodnie zaokrąglonych krawędziach, służą do mieszania składników potrawy. Podobną funkcję spełniają pałeczki.

Drewniany stojak – umożliwia postawienie gorącego naczynia na blacie kuchennym lub na stole.

Łyżka do sosów – służy do przelewania sosu, dolewania wody itp.

Koszyki do gotowania na parze – specjalne bambusowe wkładki, które umieszcza się wewnątrz woka napełnionego uprzednio wodą z dodatkami. Koszyk wypełnia się produktami, które chcemy ugotować na parze, przykrywa naczynie pokrywą i ustawia na ogniu.

Praktyczną przystawką do woka jest statyw z palnikiem spirytusowym, który umożliwia przyrządzanie potraw w plenerze lub na stole. Obręcz statywu powinna być dobrana wielkością do rozmiaru woka.

wok1

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.