Jak rozpoznać dobry miód?

W ostatnich latach kupienie dobrego, w pełni naturalnego, czyli najwartościowszego miodu jest coraz trudniejsze, co wiąże się z faktem, że często dodaje się do niego różnych „ulepszaczy”. To na przykład sztuczna glukoza, syrop cukrowy czy ziemniaczany, mąka ziemniaczana itp.

Jak więc zweryfikować, czy miód jest dobry, czysty, prawdziwy? Sposobów jest kilka, niektóre z nich możemy wykorzystać w domowych warunkach. Omawiamy je poniżej – zapraszamy do lektury!

Wskazówki, jak rozpoznać dobry miód 

Niektórzy twierdzą, że gdy miód „drapie” w gardle, świadczy to o tym, że jest prawdziwy. Ale należy pamiętać, że przecież nie wszystkie gatunki miodu są jednakowo ostre. Kolor także nie jest wiarygodnym wyznacznikiem, gdyż miody mają całe bogactwo barw.

Kropla miodu prawdziwego nie powinna toczyć się po gładkiej powierzchni. Znana jest też metoda z jajkiem kurzym. Nie zanurzy się w prawdziwym miodzie o średniej gęstości. Można też poddać posiadany miód próbie „przelewania”. Nabiera się łyżkę miodu i powoli z dużej wysokości wlewa z powrotem na miód w słoiku. Jeśli powstanie z niego „górka”, to znaczy, że miód jest dobry, jeśli lejkowaty dołek – jest niepełnowartościowy, gdyż zawiera za dużo wody.

Miód o mdłym smaku i słabym zapachu, ciągnący się, ma dodatek syropu cukrowego lub ziemniaczanego. Smak miodu powinien być charakterystyczny dla danego gatunku: słodki, korzenny, gorzkawy itp.

Czystość miodu można też badać w następujący sposób. Łyżką przekłada się miód do większego słoika i dokładnie miesza, a potem wylewa na biały porcelanowy talerz cieniutką warstwę. Gołym okiem można wówczas zauważyć wszystkie zanieczyszczenia: ułamki wosku, pierzgę, szczątki pszczele.

Niektórzy pszczelarze dodają do miodu mąki ziemniaczanej, aby stał się on cięższy. Można to wykryć w następujący sposób: łyżeczkę miodu należy gotować przez 5 minut w połowie szklanki wody, a gdy ostygnie, dolać do niej 1-2 krople jodyny. Jeśli roztwór zmieni barwę na czarną lub niebieską, świadczy to o tym, że dodano do miodu mąki.

Znanych jest jeszcze kilka innych sposobów badania, czy w miodzie nie ma sztucznej glukozy lub innych obcych substancji dodawanych przy fałszowaniu. Metody te jednak wymagają różnych odczynników chemicznych itp., a o nie w warunkach domowych niestety trudno.

W dawnych czasach, w obawie przed oszustwami, nie chciano kupować miodu innego niż w plastrach. Taki zawsze daje gwarancję, że „przyrządzały” go pszczoły. Dzisiaj najlepiej kupować miód u pszczelarza, do którego ma się zaufanie, albo w sklepach, które zaopatrują się u solidnych dostawców.

Jak rozpoznać dobry miód? – porady video

Kilka wskazówek odnośnie do tego, jak rozróżnić miód prawdziwy i podrabiany, znajdziesz poniżej.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.