Jak przedłużyć życie ciętym kwiatom?

Cięte kwiaty zachowają dłużej świeżość i piękny wygląd, jeżeli odpowiednio o nie zadbamy, umożliwiając łodygom szybkie wchłanianie wody.

Przede wszystkim pamiętajmy, że kwiaty ogrodowe należy ścinać rano, gdy słońce nie jest jeszcze mocne i z łodyg nie wyparowała cała wilgoć, albo wieczorem – ścięte w największy upał bardzo szybko zwiędną.

Następnym ważnym krokiem jest prawidłowe spreparowanie łodyg – usunięcie dolnych liści, odcięcie ok. 1 cm łodygi (cięcie powinno być skośne), oczyszczenie zdrewniałych łodyg z kory do wysokości 1, 5 cm, nacięcie na 1 cm łodygi (z wyjątkiem łodyg cienkich pustych i zdrewniałych), a w przypadków jaskrów i tulipanów – nakłucie igłą łodygi na całej długości – aby nie powstawały w niej pęcherzyki powietrza niedopuszczające do kwiatu wody.

Należy zadbać o to, aby w wazonie była dostateczna ilość wody, najlepiej z dodatkiem odżywki dla kwiatów ciętych, dostępnej w sklepach ogrodniczych. Najlepiej nie stawiać kwiatów ciętych na słońcu, w przeciągu czy przy bezpośrednim źródle ciepła. Warto również usuwać więdnące kwiaty – wydzielają szkodliwy dla zdrowych egzemplarzy etylen.

Postępując w opisany powyżej sposób przedłużymy świeżość ciętych kwiatów, a przy okazji dłużej będziemy cieszyć się ich pięknym widokiem.

kwiaty-w-wazonie

5/5 - (1 vote)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.