Szeflera to okazała roślina, która idealnie nadaje się do dużych wnętrz. Należy do rośliny Araliowatych (Araliaceae) i pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych części Azji, Nowej Gwinei i Australii. To wiecznie zielone krzewy o dłoniastych i mocno błyszczących liściach.
Pielęgnując roślinę należy pamiętać, że w pomieszczeniach za ciepłych i za ciemnych traci ona dolne liście i wymaga odmładzania, czyli ścięcia jej na wysokości kilkunastu centymetrów nad ziemią.
- Stanowisko szeflery
Roślina ta lubi miejsca jasne, ale nie bardzo nasłonecznione.
- Temperatura szeflery
W lecie najlepsza dla szeflery jest temperatura pokojowa, natomiast zimą ok. 16-18 C.
- Podlewanie szeflery
Roślinę od października do lutego podlewa się niewielką ilością wody, zaś wiosną i latem umiarkowaną dawkę wody.
- Nawożenie szeflery
Roślinę nawozi się od marca do sierpnia co 2 tygodnie roztworem nawozów mineralnych albo gnojówki.
- Przesadzanie szeflery
Młode rośliny przesadza się co rok, a starsze co 2-3 lata; podłoże powinno składać się z ziemi kompostowej, torfu oraz dodatku piasku.
- Rozmnażanie szeflery
Na wiosnę można ukorzenić wierzchołki wzrostu pędów w doniczce z mieszaniną torfu z piaskiem pod przykryciem torebką foliową lub słojem. W doniczkach sadzi się kilka ukorzenionych sadzonek, w ten sposób zyskuje się krzaczasty pokrój rośliny, która sama słabo się rozgałęzia.
- Szkodniki i choroby atakujące szeflerę
W pomieszczeniach suchych i ciepłych roślinę mogą atakować wciornastki, przędziorki i tarczniki; w razie masowego wystąpienia szkodników należy co tydzień spryskiwać roślinę wywarem z tytoniu.