Zmywarka to niezastąpiona pomoc w kuchni. Mimo że wymaga nieraz dużego nakładu finansowego na jej zakup, to jednak bardzo szybko się zwraca. Dzięki temu urządzeniu zużywamy dziewięć razy mniej wody, niż myjąc naczynia ręcznie!
Wysoka cena zmywarki nie zawsze musi iść w parze z jakością. Niekiedy tańsze urządzenia oferują swoim klientom znacznie więcej, zużywają mniej wody i dokładniej myją niż ich drodzy koledzy.
Jak wybrać dobre urządzenie?
Do wyboru mamy zmywarki o szerokości 45 cm i 60 cm. Dla kilkuosobowej rodziny znacznie lepsza będzie szersza. Mieści około trzynaście kompletów naczyń, z kolei ta węższa tylko dziewięć.
Ważna jest klasa energetyczna, czyli to, ile urządzenie pobiega energii elektrycznej. Najlepsza jest A+ Kolejne litery w symbolu informują, jak dokładnie urządzenie zmywa i suszy. Zmywarka o klasie energetycznej A+AA zużywa najmniej prądu, bardzo dokładnie zmywa naczynia oraz je suszy.
Warto sprawdzić, ile dokładnie wody na jedno mycie potrzebuje urządzenie. Najbardziej oszczędne zmywarki oferują swoim klientom zużycie wody na poziomie 8-10 litrów.
W sytuacji, gdy posiadamy salon z aneksem kuchennym, lepiej zwrócić uwagę na to, aby urządzenie charakteryzowało się jak najcichszą pracą. Głośność nie powinna przekraczać 50 decybeli.
Zwróć uwagę na program
Wybór programu powinien zależeć od tego, czy chcemy mieć szybko umyte naczynia, czy chcemy oszczędzać wodę i prąd. Ustawiając na tryb szybki, możemy spodziewać się zakończenia cyklu już po pół godziny od włączenia. To nadzwyczaj wygodne, kiedy mamy gości i serwujemy rodzinny obiad. Ale wtedy zużywamy najwięcej wody i prądu.
Najbardziej oszczędny jest tryb ekologiczny. Zmywarka pobiera wtedy mało wody i energii, ale zmywa długo. Na umyte naczynia trzeba niekiedy czekać nawet trzy godziny! Wiele osób włącza urządzenie rano i po powrocie z pracy wyciąga czyste i suche naczynia.
Niektóre modele mają tryb automatyczny, w którym samodzielnie dobierają temperaturę i czas do mycia do stopnia zabrudzenia. Jeśli garnki są mało zabrudzone, to wtedy zużywają mniej wody i energii elektrycznej.
Preparaty
Bez względu na fakt, czy do mycia używamy żelu, proszku czy tabletek, w urządzeniu zawsze powinna być sól. Dzięki temu nie osadza się kamień, który może zatkać kanaliki, którymi wypływa woda.
By naczynia były czyste, ważne jest ich ułożenie. Lepiej nie upychać ich zbyt ciasno. Płaskie talerze powinny leżeć w pozycji pionowej, a miski i kubki do góry dnem. Wówczas woda ma do nich swobodny dostęp.