Sezon na infekcje w pełni. Z przeziębieniem i grypą spotykamy się na co dzień. Warto zatem pomyśleć, aby wzmocnić swoją odporność przed bakteriami i wirusami.
W tym celu świetnie sprawdzą się syropy domowej roboty, które nie tylko podejmują walkę z infekcją, ale także zapobiegają jej nawrotom.
Syrop cebulowy
Cebula łagodzi suchy i uporczywy kaszel. W tym celu przygotuj sobie dwie obrane cebule, które należy drobno pokroić. Do tego trzy łyżki cukru i pojemnik, w którym należy układać cebulę warstwami, każdą z nich przesypując cukrem. Następnie należy odstawić wszystko w ciepłe miejsce, na około 24 godziny. W tym czasie cebula puszcza sok, który należy przecedzić przez sito i pić trzy razy dziennie po łyżce.
Syrop może być przechowywany w lodówce, przez około dwa dni.
Syrop z buraków
Buraki posiadają zdolność oczyszczania oskrzeli z zalegającej wydzieliny. Aby przygotować syrop, obierz dużego buraka ćwikłowego i pokrój go w kostkę. Wsyp do pojemnika i zasyp cukrem. Podobnie, jak syrop cebulowy odstaw w ciepłe miejsce na dobę i przecedź. Pij dwa razy dziennie po łyżce.
Syrop czosnkowy
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, o szerokim spektrum działania. Przede wszystkim jednak wzmacnia odporność. Dlatego przygotuj sok z trzech cytryn, przeciśnij przez praskę dwie główki czosnku i dodaj sześć łyżek miodu. Wymieszaj wraz ze szklanką chłodnej, przegotowanej wody, zakręć i odstaw na dobę. Przecedź. Dziennie pij jedną łyżkę mikstury, najlepiej przed pójściem spać.
Syrop z cytryn
Mikstura ma na celu złagodzić objawy mokrego kaszlu. Wyciśnij sok z jednej cytryny, dodaj ocet jabłkowy w ilości dwóch łyżek oraz tyle samo miodu akacjowego. Wymieszaj, zakręć, odstaw w chłodne miejsce i pij łyżkę syropu co trzy godziny.
Syrop malinowy
Już nasze babcie poznały dobroczynny wpływ malin na zdrowie. Syrop z nich przygotowany w naturalny sposób obniża gorączkę. W tym celu pół kilograma świeżych malin zasyp w pojemniku 40 dag cukru. Zakręć słoik, włóż go do garnka z wodą, aby był zanurzony co najmniej do połowy i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Po wystygnięciu przechowuj go w chłodnym miejscu i w razie konieczności pij jedną łyżkę trzy razy dziennie.
Syrop sosnowy
Pędy sosny ułatwiają odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Aby wykonać syrop sosnowy należy zebrać około kilogram młodych pędów sosny, umyć je, włożyć do garnka i zalać wodą. Potem gotuj pod przykryciem około dwie godziny. Przecedź, dodając na każdy litr kilogram cukru i gotuj na wolnym ogniu tak długo, w zależności ile kilogramów cukru dodałeś, np. jeden kilogram to jedna godzina gotowania itp. Gorący syrop przelej do butelki i szczelnie zakręć. W przypadku infekcji spożywaj trzy razy dziennie po jednej łyżce.
Syrop chrzanowy
Chrzan zmniejsza bolesność gardła. W przypadku zachorowania przygotuj syrop z jednego dużego korzenia chrzanu, który należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starty chrzan polej przegotowaną woda z dodatkiem czterech łyżek miodu i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin. Następnie przecedź i pij w razie konieczności trzy razy dziennie po łyżeczce.