Jak mieć kuchnię bez bakterii?

Kuchnia jest takim miejscem, w którym wiele się dzieje. I to codziennie. To w niej przygotowujemy posiłki, spożywamy je i pieczemy ciasta.

Stąd tak ważne jest, aby mieć w niej porządek.

Płytki i szafki

Powierzchnie robocze blatów trzeba czyścić codziennie, zaraz po skończonym gotowaniu. Porządek w szafkach robimy raz w tygodniu, wtedy dokładnie je wycieramy zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Na same górze szafek dobrze jest ułożyć gazety, które przycina się na wymiar. Wówczas nie trzeba za każdym razem dokładnie wycierać z kurzu ich powierzchni, tylko ściągnąć brudną gazetę i nałożyć nową.

Jeśli w naszym planach jest wymiana mebli kuchennych, warto zdecydować się na takie, które oprócz tego że są ładne, to są również praktyczne. Najlepsze są te, które mają gładkie powierzchnie – bez szczelin, zagłębień, gdzie lubi osiadać kurz. W ostatnim czasie pojawiło się sporo producentów zlewozmywaków, jak i mebli, którzy oferują swoim klientom powierzchnie pokryte jonami srebra, które w bardzo łatwy sposób się myje i nie dochodzi w nich do namnażania się bakterii.

Zadbaj również o to, aby ściana, gdzie zlokalizowana jest kuchenka, była łatwa do utrzymania w czystości. Warto położyć na nią gładkie kafelki. W tym przypadku także można poszukać firm, które oferują płytki z jonami srebra.

Lodówka

Zaleca się robić gruntowny porządek w lodówce raz w tygodniu. Wtedy to kontrolujemy termin przydatności produktów w niej zgromadzonych. Następnie wilgotną szmatką przecieramy półki i szuflady. Gdyby coś się rozlało, musimy wyjąć ją i umyć pod bieżącą wodą. A potem wytrzeć do sucha.

Uszczelki najłatwiej wyczyścimy, przy użyciu patyczka do uszu.

Jeśli chcesz, aby Twoja lodówka na dłużej była czysta i świeża, włóż do niej przekrojoną cytrynę albo łyżkę sody na podstawku. Mają właściwości pochłaniania zapachów.

Piekarnik

Optymalnie jest, gdy czyścimy go zaraz po przyrządzeniu jedzenia. Jeśli korzystamy z niego niemal codziennie, wówczas także gruntownie czyścimy go raz w tygodniu.

Wnętrze należy spryskać wodą z octem i cytryną i włączyć grzanie na ok. 120 stopni Celsjusza. Wysoka temperatura i roztwór z cytryny sprawią, że brud się rozpuści.  Potem o wiele łatwiej jest usunąć zanieczyszczenia, bez potrzeby szorowania. W tym przypadku również warto zaopatrzyć się w szmatkę z jonami srebra.

Do usunięcia starych zacieków i plam z tłuszczu używamy pianki do czyszczenia grilla i twardej szczotki.

Do czyszczenia drzwiczek lepiej nie wykorzystywać szorstkiej szczotki i szmatki, ponieważ szklana jej powierzchnia może ulec zarysowaniom. O wiele lepiej będzie przetrzeć ją zgniecioną folią aluminiową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.