Planujesz uroczysty obiad dla rodziny i marzysz o tym, aby ich zaskoczyć. Oprócz wyśmienitych dań zadbaj o to, aby podawane przez Ciebie potrawy miały atrakcyjny wygląd.
Sprawdź, w jak łatwy sposób możesz tego dokonać!
Jak ozdabiać potrawy?
Mnóstwo jest sposobów na to, aby podawane na stół potrawy zyskały znacznie inny wygląd. I nie wymaga to wyjątkowych umiejętności, ponieważ niektóre wystarczy ładnie ułożyć na półmisku, inne z kolei polać sosem. Dla jeszcze innych dań świetnie będzie wyglądała jakaś kompozycja.
Jeśli chcesz uatrakcyjnić swoje potrawy, pamiętaj aby używać do tego tylko składników nadających się do zjedzenia. Warto zadbać, aby rodzaj kompozycji pasował do ozdabianej potrawy pod względem jej smaku i charakteru.
Dania wytrawne dekoruje się warzywami, lekko słodkimi owocami, a także sosami.
Desery kremami, figurkami z cukru lub marcepanu, owocami, a także słodkimi sosami, np. czekoladowym czy karmelowym. Jeśli wykorzystamy do tego jeden ze składników potrawy, wówczas całość będzie będzie idealnie ze sobą współgrała.
Ozdabiając dania dla dzieci wykorzystajmy przeróżne figurki zwierzątek czy postacie z bajek. Każdy smyk z pewnością chętnie sięgnie po taką potrawę. Osobom dorosłym zafundujmy nieco bardziej stonowane dekoracje.
Przydatne informacje na temat dekorowania dań
- Wąski nożyk lub foremki do wycinania ciastek przydadzą się do wycinania dekoracji z warzyw i owoców. Inną alternatywą jest zakup specjalnych noży do dekoracji.
- Dekorując dania pamiętaj, aby ozdobić je na chwilę przed podaniem. Dodatki nałożone wcześniej mogą sprawić, że puszczą sok albo obeschną, przez co nie będą wyglądały zachęcająco.
Jak udekorować przekąski?
Aby odmienić wygląd tradycyjnie podawanej w salaterce sałatki, możesz niewielkie porcje ułożyć na liściach sałaty i podać na półmisku.
Wszelkiego rodzaju pasty efektownie prezentują się podane w wydrążonym pieczywie, czy warzywach.
Jak udekorować zupy?
Zupy, takie jak pomidorowa czy rosół świetnie wyglądają udekorowane szczyptą kolorowej przyprawy albo zieleniną, np. pietruszką.
Zupa typu krem nabiera wyjątkowego charakteru, kiedy zostanie posypana ptysiowym groszkiem albo minigrzankami z dodatkiem startego sera, np. parmezanu.
Żurek podawaj w chlebie. Można kupić w piekarni specjalny chlebek do żurku albo wykonać to samemu.
Jak udekorować mięsa?
Kaczka lub kurczak nabierze atrakcyjnego wyglądu, jeśli przed końcem pieczenia obłożysz go warzywami.
Szaszłyki układaj na talerzu na przemian z warzywami.
Jeśli natniesz mięso, np. schab pośrodku i napełnisz go suszonym i owocami, po przekrojeniu zyska bardzo apetyczny wygląd.
Jak udekorować desery?
Polewa czekoladowa czy lukier stanowi bardzo proste i zarazem ładne wykończenie deserów. Wystarczy zrobić z nich niedbałe wzory, dodatkowo mogą tuszować pewne niedoskonałości w wyglądzie ciast.
Wykonaj samodzielnie wzory z czekolady zamiast kupować gotowe w sklepie. W tym celu rozpuść czekoladę i nakładaj ją na listki mięty, gdy zastygnie delikatnie ściągnij. Możesz także zrobić wzorki na pergaminie.
Migdały czy orzechy świetnie wykańczają tort, dlatego obsyp nimi boki wypieku. Aby zyskały na smaku, wcześniej delikatnie je zarumień na patelni.
Do ozdobienia sernika czy innego ciasta świetnie nadają się kulki wycięte z owoców, np. z arbuza.
polecam książkę „sekrety dekoracji”. dzięki pomysłom możemy łatwo i szybko udekorować nasze danie.