Pierogi z jabłkami i bakaliami przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, w tym także dzieciom.
Jest to przepis doskonały zwłaszcza dla dzieci, ale też pierogi te z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto lubi to danie w wersji na słodko, ale przejadly mu się już pierogi ze standardowymi jagodami, serem czy innymi owocami.
Warto więc wypróbować ten przepis, tym bardziej, że jest bardzo łatwy w wykonaniu.
Składniki dla 4 osób:
- 2 spore marchewki,
- 3 spore jabłka,
- 35 dag mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka masła,
- 1 jajo,
- cynamon,
- sok z cytryny,
- sól,
- 1 łyżka oleju
- bakalie.
Sposób przyrządzania:
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, a następnie skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały i posypać sporą ilością cynamonu.
Masło stopić na rozgrzanej patelni, wrzucić marchewkę i poddusić. Następnie dodać jabłka, wsypać cukier, dokładnie wymieszać i przesmażyć.
Na stolnicy zagnieść mąkę z jajkiem, olejem i niewielką ilością soli.
Gotowe ciasto rozwałkować, powycinać krążki. Na każdym z nich układać farsz, dokładnie zlepić rogi, formując pierogi.
Gotować w lekko osolonym wrzątku.
Podawać posypane bakaliami.