Jeżeli jesteś niecierpliwy lub po prostu brak Ci czasu i od razu chcesz cieszyć się smakiem ogórków kiszonych to ten artykuł jest idealny dla Ciebie! Dzisiaj podpowiemy Ci jak przyspieszyć powstawanie kiszonych ogórków.
Zapraszamy do lektury!
Ciepła zalewa
Jeżeli chcesz przyspieszyć kiszenie ogórków, powinieneś używać ciepłej zalewy, ale nigdy nie może być ona gorąca. Temperatura mieszkanki powinna mieć około trzydziestu pięciu do czterdziestu stopni Celsjusza (łatwo sprawdzić to za pomocą termometru do żywności).
Jest to idealna temperatura, gdyż pomaga ona w rozwoju mikroorganizmów, które powodują proces kiszenia ogórków. Dlatego też powinieneś wlać do ogórków gorącą zalewę – część ciepła przejmą ogórki, a reszta uzyska optymalną temperaturę. Zbyt gorąca zalewa zabije bakterie kwasu mlekowego i ogórki nie ukiszą się prawidłowo…