Gofry to dobry pomysł na wakacyjny deser – podawane z owocami sezonowymi smakują naprawdę wyśmienicie i z powodzeniem mogą zastąpić nawet posiłek. Warto więc wiedzieć, jak je przyrządzać.
Poniżej mamy dla was przepisy na gofry w kilku wersjach. Zapraszamy do lektury i podejmowania kulinarnych prób.
Potrzebne będą:
- pół szklanki mąki żytniej lub pszennej razowej,
- 2 jaja,
- pół łyżki masła (stopionego),
- pół łyżeczki soli,
- 2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
Składniki dokładnie ubić trzepaczką. Gofrownicę rozgrzać, posmarować cienko olejem, wylać około 3 łyżek ciasta i przykryć górną częścią formy. Piec 3-5 minut. Podawać na śniadanie albo kolację zamiast pieczywa.
Potrzebne będą:
- 20 dag mąki,
- 3 jaja,
- łyżka stopionego masła,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- mleko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dolewając tyle mleka, aby uzyskać ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki. Odstawić na 30-45 minut. Gofrownicę rozgrzać, posmarować olejem, nalać ciasto (około 3 łyżek), zamknąć i piec 3-5 minut. Podawać z konfiturami albo z miodem, śmietanką lub posypane cukrem.
Potrzebne będą:
- 25 dag mąki,
- 7 dag masła,
- 2 jaja,
- 1,5 dag drożdży,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- mleko,
- dowolny aromat
Przygotowanie:
Rozpuścić drożdże w mleku i pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki wbić jaja, dodać masło (miękkie), sól, aromat i drożdże; ubijać trzepaczką lub mikserem, dolewając mleka, aż ciasto uzyska konsystencję nieco gęstszą niż ciasto na naleśniki. Pozostawić na około godzinę.
Na spodek nalać oleju i pędzelkiem posmarować rozgrzaną gofrownicę (górę i dół), następnie nalewać ciasto łyżką (około 3 łyżek). Zamknąć gofrownicę i piec 3-5 minut. Gofry podawać z gęstą śmietaną lub kremem, a także z sezonowymi owocami. Można też posypać je cukrem pudrem.
Potrzebne będą:
- 20 dag płatków owsianych,
- 4 żółtka,
- 10 dag stopionego masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- 4-5 łyżeczek wody,
- piana z 4 białek
Płatki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać żółtka, masło, wodę i dokładnie ubić trzepaczką lub zmiksować. Następnie dodawać stopniowo ubitą na sztywno pianę, delikatnie mieszając. Posmarować gofrownicę olejem (tylko raz, przed upieczeniem pierwszego gofra) i piec 3-5 minut.