3 sprawdzone sposoby, jak szybko usunąć plamy z czerwonego wina

Czerwone wino często towarzyszy nam przy posiłkach, wśród przyjaciół na pikniku czy w innych okolicznościach. Chętnie sięgamy po nie zimą, by się zagrzać i latem, by smakować je rozcieńczone z wodą. Jednak ogólne rozluźnienie, jakie towarzyszy kosztowania wina sprzyja powstawaniu plam, a jak wiadomo, nie są one łatwe do usunięcia.

Plamy z czerwonego wina należą do najtrudniej usuwalnych zabrudzeń, ale to nie znaczy, że ich wywabienie z tkanin jest niemożliwe. Oczywiście łatwiej jest usunąć plamy, kiedy są świeże, ale nawet wysuszone plamy z czerwonego wina są możliwe do usunięcia.

 

Poznaj 3 sposoby usuwania plam z czerwonego wina za pomocą sody, płynu do mycia naczyń, nadtlenku wodoru, białego wina i soli:

1. Wymieszaj 1 łyżeczkę płynu do mycia naczyń z kieliszkiem nadtlenku wodoru. Za pomocą czystej gąbki nanieś mieszankę na plamę. Pozwól jej przeniknąć i spłucz zimną wodą.
2. Wymieszaj sodę z wodą, a następnie zamocz brudny kawałek tkaniny lub odzież w tym roztworze. Pozwól, by tkanina wchłonęła mieszaninę, a następnie pokryj zaplamione miejsce solą. Zostaw ją na noc, a rano wyczyść plamę szczotką.
3. Wlej białe wino na plamę i pozwól jej moczyć się przez kilka minut. Spłucz zimną wodą.

Po zastosowaniu każdej z tej metody wypierz tkaninę jak zwykle, powinna być czysta.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.