Ralph Lauren Canada ;One is to choose a plain colour of Polo,ralph lauren outlet such as Black, Navy or White - ralph lauren canadaselecting a colour of garment on which your corporate logo colours will look good when embroidered.ralph lauren canada outlet This can sometimes be preferable to buying an off-the-shelf garment in an unusual shade because fashions change and just because yourpandora canada company's shade of lime green is in vogue today this may not be the case in two years time.http://www.cefrank.com.au Manufacturers of off-the-shelf Tiffany Sale'stock' garments tend to change their ranges from time to michael kors outlet uktime and may choose to drop a colour if it is no longer considered popular.cheap burberry Ask your supplier and they should be able to tell you which colours Cheap Pandora Charmsare likely to remain available or which are in doubt.The second option,www.rvaq.ca if you have a sufficiently large requirement, is to have a Polo Shirt manufactured for your staff uniform in a bespoke colour. Manufacturing a bespoke embroidered Polo Shirt, opens up a wealth of possibilities regarding colour matching to your main corporate colour, Tiffany Saleembroidery branding, trims & detailing but this option is usually only viable from 300 to 500 pieces for a single colour garment or 1,000 Cheap Tiffany Salepieces upwards for more complex designs.
Ralph Lauren Online Store : http://www.traditionalart.co.uk| Cheap Polo Ralph Lauren UK Outlet Online

Jak i do czego używać ziół?

zioła

Jak i do czego używać ziół?

Zioła i mieszanki ziołowe stosowane są dzisiaj bardzo powszechne do niemal wszystkich potraw. Dodają smaku, aromatu, sprawiają, że przygotowywane przez nas dania stają się zdrowsze, warto więc wiedzieć, jak je stosować.

Są bowiem potrawy, do których dana przyprawa nie pasuje, są też potrawy, które przyprawione daną przyprawą zyskują zupełnie nowy wymiar.

Wskazówki, jak i do czego używać ziół

Takie specjały, jak kardamon, kurkuma, kapary i wiele innych, „straszą” obco brzmiącymi nazwami. W celu zaznajomienia się z nimi zamieszczamy krótki opis ich przydatności kulinarnej, przypominając przy okazji i te z naszych przypraw krajowych, które — naszym zdaniem — zasługują na szersze upowszechnienie.

  • mix przyprawANYŻ – jego nasion używa się do wyrobów cukierniczych oraz do wódek (anyżówka).
  • ARCYDZIĘGIEL - smażone w cukrze ogonki i liście służą do dekorowania tortów, a kłącze i korzeń jako aromatyczna zaprawa do wódek (chartreuse).
  • BAZYLIA - jej liście, zarówno świeże, jak i suszone, można z powodzeniem wykorzystywać do sałatek, sosów, spaghetti czy pizzy.
  • CYNAMON - w mielonej postaci możemy go dodawać do wypieków z owocami, w niezmielonej – na przykład się do kompotów; jest też istotnym składnikiem mieszanek przypraw.
  • CZARNUSZKA - stanowi namiastkę pieprzu, można nią posypywać chleby oraz bułeczki przed pieczeniem, a także używać jej do tłustych potraw.
  • CZĄBER - można go z powodzeniem używać do pieczeni wieprzowej, królika, baraniny, wątróbek z drobiu oraz potraw z fasoli i grochu. Świetnie utrzymuje także jędrność ogórków kiszonych i korniszonów.
  • ESTRAGON - dobrze komponuje się z potrawami ze skorupiaków oraz kurcząt, stosuje się go też do przyrządzania sosu estragonowego.
  • GAŁKA MUSZKATOŁOWA - stosuje się ją do pasztetów, szpinaku, krwawej kiszki i jako nadzienie do ślimaków.
  • GORCZYCA - wykorzystywana jest do wyrobu musztardy, przyprawiania mięs oraz do sosów.
  • GOŹDZIKI - stosuje się je m.in. do flaków, dziczyzny (zając), marynat octowych, piernikowi kompotów, a także do rosołu.
  • zioła1IMBIR - można go wykorzystywać do przyprawiania flaków oraz dziczyzny,  drobiu, mięsa i ryb, a także do wyrobów cukierniczych, sałatek owocowych i konfitur.
  • JAŁOWIEC – wraz z kolendrą dobrze pasuje do peklowania mięsa, można go też wykorzystywać do wszystkich pieczeni „na dziko” i dziczyzny.
  • KAPARY - dodaje się je m.in. do sosów, korzystnie wpływają też na smak cielęciny.
  • KARDAMON - powinien być stosowany bardzo indywidualnie – zgodnie z upodobaniami – do wypieków cukierniczych i pasztetów, jest ważnym składnikiem mieszanki curry.
  • KMINEK - jest powszechnie używany do potraw z kapusty, sałatek warzywnych (buraczki), ziemniaków w mundurkach, posypuje się nim wieprzowinę, baraninę, pieczone gęsi i kaczki oraz dodaje do serów i twarogów.
  • KOZIERADKA - służy do aromatyzowania serów. Przyjemnego zapachu nabiera dopiero podczas ogrzewania. Wchodzi w skład przyprawy curry i czubricy.
  • KURKUMA - dodaje się ją do do ryżu, białych mięs, grzybów, którym nadaje złoty kolor. Wchodzi w skład curry.
  • LIŚCIE LAUROWE - stosuje się je do marynat, w małej ilości do rosołu, wszelkich potrawek itp.
  • LUBCZYK – świeże i suszone liście dodaje się do sałat, zup, sałatek z pomidorów i papryki, mięsa siekanego, sosów i twarogu, do marynat z grzybów i warzyw.
  • przyprawyMIĘTA - w połączeniu z czarnym pieprzem wspaniała do serów (ruskie pierogi), do sporządzania sosów miętowych, koktajli pomidorowych.
  • PAPRYKA OSTRA (pieprz turecki, cayenne, chili) – zaostrza smak sosu pomidorowego, gulaszu czy zupy rybnej, stanowi istotny składnik wielu mieszanek przyprawowych.
  • PIEPRZ CZARNY - niemal każdej potrawie nadaje „ostatecznego szlifu”.
  • PIEPRZ BIAŁY - jest łagodniejszy w smaku od czarnego, ale bardziej aromatyczny, służy głównie do przyprawiania białego mięsa, ryb oraz białych sosów.
  • PIEPRZ ZIELONY – w zalewie jest przyprawą steków, zup pomidorowych, masła i sosów ziołowych, jak również drobiu przygotowywanego na pikantnie.
  • ROZMARYN - stosowany jest do siekanych mięs, ziemniaków pieczonych w piecu, makaronów, sałatek, dań rybnych i pieczeni, stanowi zioło niezastąpione w kuchni śródziemnomorskiej. Trzeba go stosować z umiarem.
  • SOJA, SOS SOJOWY - młode pędy soi z dodatkiem oliwy i cytryny są wspaniałą surówką. Sos sojowy w miarę starzenia się nabiera aromatu i pikantności, świetnie pasuje np. do surówki z białej kapusty.
  • SZAFRAN - pasuje m.in. do wykwintnych zup, sosów, potraw z ryżu i słodkich wypieków; powinno się go używać z umiarem.
  • TYMIANEK – jest powszechnie dodawany do gotowania warzyw strączkowych, do ciemnych sosów, stosowany przy pieczeniu dziczyzny, królika i przyrządzaniu wędzonych mięs; stanowi też ważny dodatek do farszy, ryb oraz drobiu.

 przyprawy i zioła

Oceń tą poradę

Podobne porady:

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Ralph Lauren Online Store : http://www.traditionalart.co.uk| Cheap Polo Ralph Lauren UK Outlet Online
Operating triplegforcemargin has beenRalph Lauren Australia Ralph Lauren Ralph Lauren Corp.rathehouse Group weakness,Cheap Ralph Lauren the company said operating ninacasianoprofit margin fell mainly by the impact of long-term investment strategy.Polo Ralph Lauren Sale Second quarter Ralph Lauren Ralph Lauren Corp.ovcwa Group launched the Polo for women, and opened its first store in New York's Fifth Avenue during the same time in Greater China has opened its first flagship store for men and women overall. Second quarter operating costs Ralph Lauren Ralph Lauren Corp. Group rose 7.2 percent,inhalents higher than the income growth from the same period lastRalph Lauren Outlet year of $ 789 million to $ 846 million US dollars. Second quarter Ralph Lauren Ralph Lauren Corp. Group's total revenues increased 4.1 percent, from last year's $ 1.915 billion to $ 1.994 billion US dollars over the same period. By channel,Ralph Lauren Australia Outlet Direct channel in the second quarter same-store sales growth of 1%, with international markets and electricity supplier channels have double-digit growth in the second quarter of the channels recorded a total revenue of $ 1.006 billion, compared with $ 944 million a year earlier, an increase of 6.5%. wholesale channel revenue increased 1.7%, from the prior year $ 928 million a year earlier to $ 934 million.