Jak i do czego używać ziół?

Zioła i mieszanki ziołowe stosowane są dzisiaj bardzo powszechne do niemal wszystkich potraw. Dodają smaku, aromatu, sprawiają, że przygotowywane przez nas dania stają się zdrowsze, warto więc wiedzieć, jak je stosować.

Są bowiem potrawy, do których dana przyprawa nie pasuje, są też potrawy, które przyprawione daną przyprawą zyskują zupełnie nowy wymiar.

 

Wskazówki, jak i do czego używać ziół.  

Takie specjały, jak kardamon, kurkuma, kapary i wiele innych, „straszą” obco brzmiącymi nazwami. W celu zaznajomienia się z nimi zamieszczamy krótki opis ich przydatności kulinarnej, przypominając przy okazji i te z naszych przypraw krajowych, które — naszym zdaniem — zasługują na szersze upowszechnienie.

  • mix przyprawANYŻ – jego nasion używa się do wyrobów cukierniczych oraz do wódek (anyżówka).
  • ARCYDZIĘGIEL – smażone w cukrze ogonki i liście służą do dekorowania tortów, a kłącze i korzeń jako aromatyczna zaprawa do wódek (chartreuse).
  • BAZYLIA – jej liście, zarówno świeże, jak i suszone, można z powodzeniem wykorzystywać do sałatek, sosów, spaghetti czy pizzy.
  • CYNAMON – w mielonej postaci możemy go dodawać do wypieków z owocami, w niezmielonej – na przykład się do kompotów; jest też istotnym składnikiem mieszanek przypraw.
  • CZARNUSZKA – stanowi namiastkę pieprzu, można nią posypywać chleby oraz bułeczki przed pieczeniem, a także używać jej do tłustych potraw.
  • CZĄBER – można go z powodzeniem używać do pieczeni wieprzowej, królika, baraniny, wątróbek z drobiu oraz potraw z fasoli i grochu. Świetnie utrzymuje także jędrność ogórków kiszonych i korniszonów.
  • ESTRAGON – dobrze komponuje się z potrawami ze skorupiaków oraz kurcząt, stosuje się go też do przyrządzania sosu estragonowego.
  • GAŁKA MUSZKATOŁOWA – stosuje się ją do pasztetów, szpinaku, krwawej kiszki i jako nadzienie do ślimaków.
  • GORCZYCA – wykorzystywana jest do wyrobu musztardy, przyprawiania mięs oraz do sosów.
  • GOŹDZIKI – stosuje się je m.in. do flaków, dziczyzny (zając), marynat octowych, piernikowi kompotów, a także do rosołu.
  • IMBIR – można go wykorzystywać do przyprawiania flaków oraz dziczyzny,  drobiu, mięsa i ryb, a także do wyrobów cukierniczych, sałatek owocowych i konfitur.
  • JAŁOWIEC – wraz z kolendrą dobrze pasuje do peklowania mięsa, można go też wykorzystywać do wszystkich pieczeni „na dziko” i dziczyzny.
  • KAPARY – dodaje się je m.in. do sosów, korzystnie wpływają też na smak cielęciny.
  • KARDAMON – powinien być stosowany bardzo indywidualnie – zgodnie z upodobaniami – do wypieków cukierniczych i pasztetów, jest ważnym składnikiem mieszanki curry.
  • KMINEK – jest powszechnie używany do potraw z kapusty, sałatek warzywnych (buraczki), ziemniaków w mundurkach, posypuje się nim wieprzowinę, baraninę, pieczone gęsi i kaczki oraz dodaje do serów i twarogów.
  • KOZIERADKA – służy do aromatyzowania serów. Przyjemnego zapachu nabiera dopiero podczas ogrzewania. Wchodzi w skład przyprawy curry i czubricy.
  • KURKUMA – dodaje się ją do do ryżu, białych mięs, grzybów, którym nadaje złoty kolor. Wchodzi w skład curry.
  • LIŚCIE LAUROWE – stosuje się je do marynat, w małej ilości do rosołu, wszelkich potrawek itp.
  • LUBCZYK – świeże i suszone liście dodaje się do sałat, zup, sałatek z pomidorów i papryki, mięsa siekanego, sosów i twarogu, do marynat z grzybów i warzyw.
  • przyprawyMIĘTA – w połączeniu z czarnym pieprzem wspaniała do serów (ruskie pierogi), do sporządzania sosów miętowych, koktajli pomidorowych.
  • PAPRYKA OSTRA (pieprz turecki, cayenne, chili) – zaostrza smak sosu pomidorowego, gulaszu czy zupy rybnej, stanowi istotny składnik wielu mieszanek przyprawowych.
  • PIEPRZ CZARNY – niemal każdej potrawie nadaje „ostatecznego szlifu”.
  • PIEPRZ BIAŁY – jest łagodniejszy w smaku od czarnego, ale bardziej aromatyczny, służy głównie do przyprawiania białego mięsa, ryb oraz białych sosów.
  • PIEPRZ ZIELONY – w zalewie jest przyprawą steków, zup pomidorowych, masła i sosów ziołowych, jak również drobiu przygotowywanego na pikantnie.
  • ROZMARYN – stosowany jest do siekanych mięs, ziemniaków pieczonych w piecu, makaronów, sałatek, dań rybnych i pieczeni, stanowi zioło niezastąpione w kuchni śródziemnomorskiej. Trzeba go stosować z umiarem.
  • SOJA, SOS SOJOWY – młode pędy soi z dodatkiem oliwy i cytryny są wspaniałą surówką. Sos sojowy w miarę starzenia się nabiera aromatu i pikantności, świetnie pasuje np. do surówki z białej kapusty.
  • SZAFRAN – pasuje m.in. do wykwintnych zup, sosów, potraw z ryżu i słodkich wypieków; powinno się go używać z umiarem.
  • TYMIANEK – jest powszechnie dodawany do gotowania warzyw strączkowych, do ciemnych sosów, stosowany przy pieczeniu dziczyzny, królika i przyrządzaniu wędzonych mięs; stanowi też ważny dodatek do farszy, ryb oraz drobiu.

Popularne frazy:

  • jakich używać sosów do sałatek
  • jak przyprawic potrawy
  • jakie ziola nie powinno sie uzywac jednoczesnie
AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty Uprawy rolne
jak-sadzic-i-pielegnowac-maliny
Jak sadzić i pielęgnować maliny?
jak-dobierac-zasłony
Jak dobierać zasłony?
jak-udroznic-rury
Jak udrożnić rury?
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
jak-wybrac-jajka-na-wielkanoc
Jak wybrać idealne jajka na Wielkanoc?
jak-zrobic-kruszonke
Jak zrobić kruszonkę?
jak-podawac-salate
Jak podawać zieloną sałatę?
Biżuteria i dodatki Moda damska Moda dziecięca Moda męska Moda młodzieżowa Pielęgnacja, konserwacja obuwia Pielęgnacja, konserwacja odzieży Pozostałe
30
Trendy na jesień 2014 – fryzury
31
Trendy na jesień 2014 – make up
32
W co się ubrać, gdy teoretycznie nie ma się co na siebie włożyć?
Małżeństwa Przyjaźń Rozwiązywanie problemów Single Zdrada, niewierność Związek, randki
kłotnia
Jak poradzić sobie z kryzysem małżeńskim?
sexi 2
Jak być sexy, ale nie przesadzić?
cialo
Jak wyczytać charakter człowieka z jego ciała?
Bieganie Fitness i siłownia Inne dyscypliny Piłka nożna Pozostałe Rowery Sporty walki Sporty wodne
kuchnia
Jak ćwiczyć w kuchni?
motywacja
Jak zmotywować się do ćwiczeń w domu?
łyżwy
Jakie ćwiczenia przed jazdą na łyżwach?
Depilacja Kosmetyki Makijaż Perfumy i zapachy Pielęgnacja Pozostałe Skóra Spa Włosy
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jak rozsądnie kupować kosmetyki?
ocet
Jak stosować ocet jabłkowy?
tonik
Jak wykonać tonik Woda Królowej Węgierskiej (larendogrę)?
Choroby, dolegliwości, leczenie Ciąża i poród Dieta, żywienie Higiena Medycyna naturalna Nałogi Pierwsza pomoc Pozostałe Profilaktyka Rehabilitacja Seksualność i antykoncepcja Zabiegi i operacje Zdrowe oczy Zdrowe zęby Zdrowie publiczne
ocet
Jak stosować ocet jabłkowy?
No Preview
Jak ustrzec się przeziębienia?
No Preview
Jak powstrzymać hormonalne bóle głowy?