Jak i do czego używać ziół?

zioła

Jak i do czego używać ziół?

Zioła i mieszanki ziołowe stosowane są dzisiaj bardzo powszechne do niemal wszystkich potraw. Dodają smaku, aromatu, sprawiają, że przygotowywane przez nas dania stają się zdrowsze, warto więc wiedzieć, jak je stosować.

Są bowiem potrawy, do których dana przyprawa nie pasuje, są też potrawy, które przyprawione daną przyprawą zyskują zupełnie nowy wymiar.

Wskazówki, jak i do czego używać ziół

Takie specjały, jak kardamon, kurkuma, kapary i wiele innych, „straszą” obco brzmiącymi nazwami. W celu zaznajomienia się z nimi zamieszczamy krótki opis ich przydatności kulinarnej, przypominając przy okazji i te z naszych przypraw krajowych, które — naszym zdaniem — zasługują na szersze upowszechnienie.

  • mix przyprawANYŻ – jego nasion używa się do wyrobów cukierniczych oraz do wódek (anyżówka).
  • ARCYDZIĘGIEL - smażone w cukrze ogonki i liście służą do dekorowania tortów, a kłącze i korzeń jako aromatyczna zaprawa do wódek (chartreuse).
  • BAZYLIA - jej liście, zarówno świeże, jak i suszone, można z powodzeniem wykorzystywać do sałatek, sosów, spaghetti czy pizzy.
  • CYNAMON - w mielonej postaci możemy go dodawać do wypieków z owocami, w niezmielonej – na przykład się do kompotów; jest też istotnym składnikiem mieszanek przypraw.
  • CZARNUSZKA - stanowi namiastkę pieprzu, można nią posypywać chleby oraz bułeczki przed pieczeniem, a także używać jej do tłustych potraw.
  • CZĄBER - można go z powodzeniem używać do pieczeni wieprzowej, królika, baraniny, wątróbek z drobiu oraz potraw z fasoli i grochu. Świetnie utrzymuje także jędrność ogórków kiszonych i korniszonów.
  • ESTRAGON - dobrze komponuje się z potrawami ze skorupiaków oraz kurcząt, stosuje się go też do przyrządzania sosu estragonowego.
  • GAŁKA MUSZKATOŁOWA - stosuje się ją do pasztetów, szpinaku, krwawej kiszki i jako nadzienie do ślimaków.
  • GORCZYCA - wykorzystywana jest do wyrobu musztardy, przyprawiania mięs oraz do sosów.
  • GOŹDZIKI - stosuje się je m.in. do flaków, dziczyzny (zając), marynat octowych, piernikowi kompotów, a także do rosołu.
  • zioła1IMBIR - można go wykorzystywać do przyprawiania flaków oraz dziczyzny,  drobiu, mięsa i ryb, a także do wyrobów cukierniczych, sałatek owocowych i konfitur.
  • JAŁOWIEC – wraz z kolendrą dobrze pasuje do peklowania mięsa, można go też wykorzystywać do wszystkich pieczeni „na dziko” i dziczyzny.
  • KAPARY - dodaje się je m.in. do sosów, korzystnie wpływają też na smak cielęciny.
  • KARDAMON - powinien być stosowany bardzo indywidualnie – zgodnie z upodobaniami – do wypieków cukierniczych i pasztetów, jest ważnym składnikiem mieszanki curry.
  • KMINEK - jest powszechnie używany do potraw z kapusty, sałatek warzywnych (buraczki), ziemniaków w mundurkach, posypuje się nim wieprzowinę, baraninę, pieczone gęsi i kaczki oraz dodaje do serów i twarogów.
  • KOZIERADKA - służy do aromatyzowania serów. Przyjemnego zapachu nabiera dopiero podczas ogrzewania. Wchodzi w skład przyprawy curry i czubricy.
  • KURKUMA - dodaje się ją do do ryżu, białych mięs, grzybów, którym nadaje złoty kolor. Wchodzi w skład curry.
  • LIŚCIE LAUROWE - stosuje się je do marynat, w małej ilości do rosołu, wszelkich potrawek itp.
  • LUBCZYK – świeże i suszone liście dodaje się do sałat, zup, sałatek z pomidorów i papryki, mięsa siekanego, sosów i twarogu, do marynat z grzybów i warzyw.
  • przyprawyMIĘTA - w połączeniu z czarnym pieprzem wspaniała do serów (ruskie pierogi), do sporządzania sosów miętowych, koktajli pomidorowych.
  • PAPRYKA OSTRA (pieprz turecki, cayenne, chili) – zaostrza smak sosu pomidorowego, gulaszu czy zupy rybnej, stanowi istotny składnik wielu mieszanek przyprawowych.
  • PIEPRZ CZARNY - niemal każdej potrawie nadaje „ostatecznego szlifu”.
  • PIEPRZ BIAŁY - jest łagodniejszy w smaku od czarnego, ale bardziej aromatyczny, służy głównie do przyprawiania białego mięsa, ryb oraz białych sosów.
  • PIEPRZ ZIELONY – w zalewie jest przyprawą steków, zup pomidorowych, masła i sosów ziołowych, jak również drobiu przygotowywanego na pikantnie.
  • ROZMARYN - stosowany jest do siekanych mięs, ziemniaków pieczonych w piecu, makaronów, sałatek, dań rybnych i pieczeni, stanowi zioło niezastąpione w kuchni śródziemnomorskiej. Trzeba go stosować z umiarem.
  • SOJA, SOS SOJOWY - młode pędy soi z dodatkiem oliwy i cytryny są wspaniałą surówką. Sos sojowy w miarę starzenia się nabiera aromatu i pikantności, świetnie pasuje np. do surówki z białej kapusty.
  • SZAFRAN - pasuje m.in. do wykwintnych zup, sosów, potraw z ryżu i słodkich wypieków; powinno się go używać z umiarem.
  • TYMIANEK – jest powszechnie dodawany do gotowania warzyw strączkowych, do ciemnych sosów, stosowany przy pieczeniu dziczyzny, królika i przyrządzaniu wędzonych mięs; stanowi też ważny dodatek do farszy, ryb oraz drobiu.

 przyprawy i zioła

ADD YOUR COMMENT

AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty Uprawy rolne
jak-sadzic-i-pielegnowac-maliny
Jak sadzić i pielęgnować maliny?
jak-dobierac-zasłony
Jak dobierać zasłony?
jak-udroznic-rury
Jak udrożnić rury?
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
No Preview
Jak zrobić kruszonkę?
No Preview
Jak podawać zieloną sałatę?
No Preview
Jak zrobić pysznego kurczaka po karaibsku?
Biżuteria i dodatki Moda damska Moda dziecięca Moda męska Moda młodzieżowa Pielęgnacja, konserwacja obuwia Pielęgnacja, konserwacja odzieży Pozostałe
No Preview
Trendy na jesień 2014 – fryzury
No Preview
Trendy na jesień 2014 – make up
No Preview
W co się ubrać, gdy teoretycznie nie ma się co na siebie włożyć?
Małżeństwa Przyjaźń Rozwiązywanie problemów Single Zdrada, niewierność Związek, randki
No Preview
Jak poradzić sobie z kryzysem małżeńskim?
No Preview
Jak być sexy, ale nie przesadzić?
No Preview
Jak wyczytać charakter człowieka z jego ciała?
Bieganie Fitness i siłownia Inne dyscypliny Piłka nożna Pozostałe Rowery Sporty walki Sporty wodne
Ćwiczenia w kuchni
Jak ćwiczyć w kuchni?
Jak zmotywować się do ćwiczeń w domu?
Jak zmotywować się do ćwiczeń w domu?
nauka jazdy na łyżwach
Jakie ćwiczenia przed jazdą na łyżwach?
Depilacja Kosmetyki Makijaż Perfumy i zapachy Pielęgnacja Pozostałe Skóra Spa Włosy
Jak zrobić ocet jabłkowy
Jak stosować ocet jabłkowy?
Jak leczyć uszkodzenie szkliwa?
Jak wykonać tonik Woda Królowej Węgierskiej (larendogrę)?
No Preview
Co zrobić żeby wyprostowane włosy się nie kręciły?
Choroby, dolegliwości, leczenie Ciąża i poród Dieta, żywienie Higiena Medycyna naturalna Nałogi Pierwsza pomoc Pozostałe Profilaktyka Rehabilitacja Seksualność i antykoncepcja Zabiegi i operacje Zdrowe oczy Zdrowe zęby Zdrowie publiczne
Jak zrobić ocet jabłkowy
Jak stosować ocet jabłkowy?
No Preview
Jak ustrzec się przeziębienia?
No Preview
Jak powstrzymać hormonalne bóle głowy?