Kategoria: Dieta, żywienie
O tym, że woda wodzie nierówna, nie trzeba mówić chyba nikomu. Jako że jest niezbędna dla naszego życia i zdrowia, warto zadbać o to, aby była naprawdę dobrej jakości. …
Zaparcia spastyczne powstają w wyniku trwałych skurczy jelit, które zaciskają się wokół stwardniałych odcinków stolca. Powodują ból, a osoba, która na nie cierpi, na zmianę ma zaparcia i rozwolnienia. …
Niedobory żelaza w diecie są dość powszechne, zwłaszcza wśród osób, które stosują dietę ubogą w mięso, witaminę C, która zwiększa przyswajanie żelaza, albo mają problemy z wchłanianiem tego pierwiastka. …
O tym, że sól – mimo iż dodaje potrawom smaku – jest niezdrowa, mówi się dość często. Jej nadmiar w diecie może przyczynić się do nadciśnienia tętniczego, uszkodzić błonę …
Słodzik jest o wiele bardziej słodki od cukru, ale zawiera mniej kalorii. Na rynku dostępne są słodziki sztuczne i naturalne oraz takie, które nadają się do gotowania, pieczenia czy …
Pomysłów na to, w jaki sposób się odżywiać, jest naprawdę wiele. Dietetycy, lekarze i naukowcy co rusz podsyłają nam nowe niuanse i wskazówki, co i jak jeść, aby zachować …
Olej lniany, znany już w głębokim średniowieczu, to niezwykle zdrowe źródło tłuszczu w diecie, używane niegdyś m.in. w celach spożywczych, leczniczych, a nawet do impregnacji drewna. Może on wzbogacić …
Probiotyki to nasi sojusznicy w walce o dobre zdrowie i świetne samopoczucie. Dlatego warto przyjrzeć im się z bliska. Dla wielu z nas słowo „bakteria” ma negatywne skojarzenia. Kojarzy …
W czasie choroby wrzodowej dochodzi do utworzenia się ubytków w błonie śluzowej żołądka oraz dwunastnicy, a do jej objawów należą bóle brzucha, nudności, wymioty, zaparcia oraz zgaga, z reguły …
Jeżeli nasza dieta jest uboga w witaminy składniki mineralne, może się to niekorzystnie odbić na stanie naszych paznokci. Stają się kruche, łamliwe, tracą blask. Warto więc podjąć odpowiednie kroki …