Jak stosować olej lniany?

olej lniany

Jak stosować olej lniany?

Olej lniany, znany już w głębokim średniowieczu, to niezwykle zdrowe źródło tłuszczu w diecie, używane niegdyś m.in. w celach spożywczych, leczniczych, a nawet do impregnacji drewna. Może on wzbogacić naszą dietę w cenne dla zdrowia kwasy omega-3, jednak musimy wybierać ten nieoczyszczony, tłoczony na zimno z odmian wysokolinolenowych.

Dla niektórych problemem jest to, w jaki sposób spożywać olej lniany i do czego jeszcze go stosować. Dlatego dzisiaj wyjaśniamy nieco wątpliwości w tym zakresie. Zapraszamy do lektury!

Jak spożywać olej lniany?

Najważniejszą zasadą związaną ze spożywaniem oleju lnianego jest to, że NIE MOŻNA GO SMAŻYĆ ANI GOTOWAĆ. Powinniśmy spożywać go wyłącznie na zimno, albo bezpośrednio, albo jako dodatek do potraw (np. sałatek, twarożku itp.). Jeżeli chcemy olej lniany dodać do potraw smażonych czy gotowanych, możemy to zrobić dopiero po zakończeniu obróbki, najlepiej już po nałożeniu ich na talerz, tuż przed spożyciem.
To, jak się przyswoją zawarte w nim składniki, zależy od sposobu jego podania.

Najlepiej jest podawać go z produktami wysokobiałkowymi, a idealną potrawą jest pasta dr Budwing. Przyrządza się ją, dokładnie mieszając 2-8 łyżek oleju lnianego ze 125 g chudego twarogu i kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego, tak, aby otrzymać konsystencję emulsji.

Jak stosować zewnętrznie olej lniany?

Olej lniany możemy również stosować zewnętrznie, jednakże także i tutaj musimy wybierać oleje nieoczyszczone, tłoczone tradycyjnie. Ma on właściwości przeciwzapalne i łagodzące podrażnienia.

Pomoże cerze tłustej, zanieczyszczonej, trądzikowej czy ze skłonnością do zapaleń, gdyż wykazuje właściwości przeciwzapalne.

Naturalnie natłuści i wzmocni skórę głowy, odżywi włosy i sprawi, że będą lśniły.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.