Jak zrobić halászlé?

Halászlé, czyli węgierską zupę rybną, gotuje się z ryb, cebuli i przynajmniej dwóch rodzajów papryki: słodkiej czerwonej w proszku oraz zielonej ostrej czuszki suszonej lub świeżej. Kiedyś halászlé było najprostszą na świecie potrawą i te trzy składniki wrzucało się po prostu do garnka, gotowało i jadło. Dziś istnieją różne szkoły przyrządzania tej zupy. Według cisańskiej na przykład przygotowuje się halászlé z większą ilością cebuli, a według balatońskiej bierze się bardzo dużo papryki.

Dzisiaj mamy dla was przepis właśnie na tę zupę. Zapraszamy do kuchennych eksperymentów!

 

Porady, jak zrobić wyśmienitą halászlé

Zacznijmy od ryb. Halászlée robi się wyłącznie z ryb słodkowodnych. Im więcej gatunków ryb uda nam się zgromadzić, tym lepiej, ale i z samego karpia można zrobić wspaniałą zupę. Jednak wymarzony byłby sum! Cała rzecz polega na przyrządzeniu wywaru i ugotowaniu w nim filetów. Najlepszy i najwyrazistszy wywar wyjdzie z ryb kleistych, ale z głowy, ogona, płetw i kręgosłupa karpia też będzie smaczny. Gdy ryby dobrze się obgotują i mięso zacznie oddzielać się od ości, wówczas jeśli zupa cisańska, trzeba ją tylko przecedzić, a balatońską – przetrzeć.

Ci, którzy zamierzają przyrządzić polski wariant halászlé, powinni wiedzieć, że doskonały wywar można zrobić z powszechnie u nas dostępnego leszcza, ale wtedy zupę należy przetrzeć, bo ryba ta ma mnóstwo drobnych, miękkich i ostrych ości.

Na kilogramowego karpia dobrze jest mieć tyleż innych ryb na wywar, do tego dwie spore cebule, dwa strąki papryki, 2 pomidory lub łyżkę przecieru, jedną czuszkę, słodką paprykę w proszku, szczyptę soli. Filety na godzinę przed gotowaniem należy osolić i wstawić do lodówki. Gdy wywar jest już prawie gotowy, wkłada się kawałki ryb i gotuje tylko osiem minut.

Do halászlé najlepszy jest świeży chleb i białe wino. Zupa musi być ostra, jeśli jednak chcemy dogodzić wszystkim gościom, wówczas przyrządźmy halászlé umiarkowanie pikantne, odlejmy kilka chochli zupy do mniejszego garnka i wsypmy doń tyle ostrych przypraw, ile dusza zapragnie. Tę ostrzejszą wersję podajemy w osobnej wazie, aby każdy sam mógł wybrać to, co lubi.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.