Czyszczenie kuchenki to nie zawsze czynność łatwa, zwłaszcza, jeżeli zaniedbamy kuchenkę i doprowadzimy do nagromadzenia się tłuszczu i innego brudu. Na szczęście jest kilka sposobów, aby wyczyścić kuchenkę na błysk.
Dzisiaj podpowiadamy, jak to zrobić. Zapraszamy do lektury!
Wskazówki, jak czyścić kuchenkę
Aby ułatwić sobie czyszczenie kuchenki, a także zapobiec stosowaniu silnie działających środków czyszczących, warto przede wszystkim robić to regularnie.
Płytę kuchenki najlepiej przetrzeć chwilę po zakończeniu gotowania bądź pieczenia, wtedy, kiedy jest jeszcze ciepła, np. szmatką zanurzoną w roztworze wody z octem w proporcjach 1:1 – dzięki temu łatwiej będzie usunąć brud.
Ceramiczną płytę kuchenki zmywamy płynem, a potem wycieramy do sucha. Raczej powinno się unikać czyszczenia jej proszkiem czy druciakiem, a także wykorzystywania jako blatu roboczego – może się to bardzo szybko zakończyć powstaniem zarysowań.
Kuchence ze stali nierdzewnej albo porcelanowemu blatowi służy także cotygodniowe nacieranie wazeliną, ewentualnie oliwą do maszyn do szycia. Nieco preparatu nakładamy na szmatkę i polerujemy, co ogranicza zabrudzenia i ułatwia czyszczenie.
Spalone resztki jedzenia, które przywarły do płyty ceramicznej, usuniemy łatwo specjalną skrobaczką lub nożem czy brzytwą, jeżeli wcześniej rozgrzejemy nieco kuchenkę. Pamiętajmy, że bardzo dużą szkodę mogą wyrządzić spalony cukier czy rozgrzane kawałki włókien sztucznych – gdy ostygną, przywierają bardzo mocno do płyty i podczas czyszczenia mogą nawet doprowadzić do jej pęknięcia.
Rozlewające się po płycie mleko możemy łatwo powstrzymać, posypując ją solą, która wchłonie także nieprzyjemny zapach.