Jak używać olejku rycynowego?

olejek rycynowy

Olejek rycynowy to nie tylko skuteczny środek na zaparcia, ale także świetny preparat, mający szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Olejek rycynowy od dawna stosowany jest w walce z zaparciami. Posiada on również właściwości pielęgnacyjne, dlatego zyskał dużą popularność w kręgach kosmetycznych. Ma on bardzo gęstą konsystencję i wspaniałe działanie na włosy i skórę. Dzisiaj podpowiemy Wam, jak stosować ten kosmetyk, aby być piękną i olśniewającą.

Zapraszamy do lektury!

Odżywka do rzęs

Dzięki swojej tłustej konsystencji i odżywczym wartościom, olejek rycynowy świetnie sprawdza się jako odżywka do rzęs. Zabezpiecza on je przed łamaniem podczas snu, a także powoduje ich szybszy wzrost i wzmocnienie. Wystarczy nałożyć go na spiralkę od tuszu do rzęs (oczywiście oczyszczoną!) i nakładać na rzęsy codziennie przed pójściem spać. Efekty widać już po około miesiącu, rzęsy są ciemniejsze, wyraźnie mocniejsze, grubsze , gęstsze i dłuższe.

Olejowanie włosów

Podobnie jak na rzęsy, olejek rycynowy świetnie wpływa na włosy. Uważaj jednak, gdyż ma on właściwości przyciemniające! Świetnie sprawdzi się jako serum zabezpieczające na końcówki, pamiętaj jednak aby nakładać jego niewielką ilość by nie przetłuścić włosów. Możesz używać go również na całe włosy w obfitych ilościach, a następnie zmywać szamponem. Możesz dorzucić do niego również żółtka jaj lub pomieszać go z ulubioną maską. Włosy możesz trzymać pod czepkiem i nagrzewać, wtedy efekt będzie jeszcze lepszy.

Maseczka na twarz

Olejek rycynowy ma właściwości nawilżające i zmiękczające, więc jeśli masz suchą cerę możesz dodać go do ulubionej maseczki lub po prostu nałożyć na twarz i po kilku minutach spłukać. Nic nie stoi na przeszkodzie aby pozostawić jego cieniutką warstwę na przykład na całą noc.

Pielęgnacja dłoni

Olejek rycynowy świetnie radzi sobie z pielęgnacją dłoni. Nakładaj go na suche skórki oraz na paznokcie – pomaga on w ich wzmocnieniu i szybszym wzroście. Połączony z cukrem lub solą będzie stanowić świetny peeling do rąk, a nawet do całego ciała.

Mycie twarzy

Olejku rycynowego możesz używać także do mycia twarzy! Z lekcji chemii wiadomo nam, że tłuszcz rozpuszcza się w tłuszczu, dlatego mycie twarzy olejkiem i zmywanie z niej tłustego sebum i niezanieczyszczeń to świetny pomysł! Olejek rycynowy pięknie rozpuści makijaż, brud oraz tłuszcz na naszej twarzy. Możesz mieszać go w proporcji 1:1 z innymi olejkami. Następnie nałóż go na twarz i wmasuj kolistymi ruchami, potem przyłóż do twarzy gorący, mokry  ręcznik i potrzymaj go około 5 minut. Całość spłucz wodą lub żelem do twarzy.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.