Jak być dobrą kelnerką?

Kelner jako osoba mająca bezpośredni kontakt z klientami, stanowi swoistą wizytówkę lokalu. Często od ich profesjonalizmu i podejścia do pracy zależy dobra opinia klientów. Podczas rozmów z gośćmi mogą oni również uzyskiwać informacje dotyczące oceny danego miejsca i sugestie na temat polepszenia jakości usługi. Takie informacje mogą okazać się bezcenne.

Nic więc dziwnego, że wymagania wobec kelnerek są mocno wyśrubowane. Właściciel lokalu rzadko pozwoli na sytuację, by jego „wizytówka” była niechlujna i mało profesjonalna. Osoby takie zwykle kończą karierę bardzo szybko.

Kilka wskazówek, jak być dobrą kelnerką

  1. Zawsze uśmiechaj się do klientów. Bądź miła dla dzieci. Gdy zobaczysz, że goście wchodzą do lokalu, od razu podejdź do nich z kartą menu – nie czekaj aż oni o to poproszą. Jeśli widzisz, że klienci przyszli na obiad z małym dzieckiem, zapytaj czy nie potrzebują specjalnego krzesła do karmienia dziecka.
  2. Pamiętaj, że dobra kelnerka powinna znać całe menu na pamięć.
  3. Kelnerka powinna również pamiętać o czystym ubraniu.
  4. Jeżeli klient nie wie, co zamówić kelnerka powinna umiejętnie mu doradzić.
  5. Jeśli zobaczysz, że klienci skończyli jeść, zabierz wszystkie brudne naczynia.
  6. Kiedy klienci mają jakieś specjalne życzenia, spójrz na nich wzrokiem, mówiącym , że wszystko jest możliwe.
  7. Staraj się zapamiętać, który z klientów zamówił określone danie. Jeśli masz z tym problem, to zapisuj sobie stolik oraz osoby przy nim siedzące.
  8. Warto jest zadbać o swój wygląd. Pamiętaj, że atrakcyjny makijaż bardzo w tym pomaga. We wszystkim należy zachować jednak umiar.

Tagi:

  • jak być dobrą kelnerką

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.