Kuchnia to miejsce, gdzie roi się od zapachów. Niektóre są fantastyczne i pobudzają nasze kubki smakowe, inne – wręcz przeciwnie. Zapach czosnku i cebuli, spalenizna, nieładny zapach w termosie – nie ma chyba osoby, która lubiła te zapachy.
Dlatego dzisiaj radzimy, jak usunąć nieprzyjemne zapachy.
1. Zapach czosnku i cebuli
Zapach czosnku oraz cebuli z noży czy talerzy można usunąć, zanurzając je w osolonej wodzie (najlepiej chłodnej), a następnie płucząc pod bieżącą wodą i wycierając do sucha. Podobnie możemy postępować, gdy chcemy usunąć nieprzyjemną woń z dłoni.
2. Spalenizna
Woń spalenizny w pomieszczeniu zostanie zneutralizowana, jeżeli posypiemy blat kuchenny solą, która wchłonie zapach. Możemy też spróbować gotować przez chwilę pięcioprocentowy ocet. Niestety, jeżeli potrawa zbyt długo się przypalała, konieczne staje się wypranie zasłon, firanek, obrusów, dokładne mycie ścian i podłóg i wietrzenie pomieszczenia.
3. Brzydki zapach w termosie
Nieprzyjemny zapach z termosu można usunąć w równie prosty sposób. Najpierw należy umyć go dokładnie wodą z płynem do mycia naczyń, potem wlać do środka gorącą wodę z łyżeczką sody oczyszczonej i zostawić na noc. Rano należy wypłukać termos i nie zamykać go. Utrzymaniu świeżego zapachu sprzyja wrzucenie do środka 2 kostek cukru.
4. Zapach ryby
Rybi zapach z rąk można zneutralizować, myjąc je w osolonej wodzie, roztworze wody utlenionej lub nacierając zmieloną gorczycą, a następnie nawilżając sokiem z cytryny. Jeżeli nasze mieszkanie po przygotowaniu ryby wypełnia nieprzyjemna woń, można się jej pozbyć, podgrzewając na patelni nieco octu.
5. Brzydki zapach w zmywarce, lodówce itp.
Aby zneutralizować brzydki zapach w lodówce czy zmywarce, wystarczy umieścić na kilka – kilkanaście godzin w środku kilka plasterków świeżej cytryny, ewentualnie nieco sody oczyszczonej, która również nieźle radzi sobie z niechcianymi zapachami.
W pracach kuchennych czasem nasze dłonie przechodzą zapachem ryb, cebuli czy czosnku lub innych warzyw. Niedawno zakupiłam nowe mydło limitowane w Biedronce jest to mydło kuchenne Linda, które ładnie pachnie i z łatwością neutralizuje niprzyjemne zapachy z dłoni.
Iwona. Ja wiem z doświadczenia, że nawet mydło nie zneutralizuje uporczywego zapachu. Do samej eliminacji woni służy ałun potasowy w sztyfcie. Radzi sobie z czosnkiem, rybami lub cebulą. Sprawdza się również pod pachami jako antyperspirant.
Z usuwaniem zapachów z rąk dobrze sobie radzi np. carex kitchen. W zasadzie juz po pierwszym użyciu nie czuję ryby, czosnku czy cebuli. A zdarza mi się przemyć tym mydłem i deske na której kroiłam rybe