Jak przygotować kompost – nawóz naturalny?

Chcesz, aby warzywa i owoce w Twoim ogródku czy na Twojej działce rosły pięknie, były dorodne i niezwykle smaczne? Pamiętaj, aby regularnie zasilać je nawozem. Najlepiej, aby był to nawóz naturalny, zwłaszcza kompost, który bez trudu można przygotować samodzielnie.

Dzisiaj radzimy, w jaki sposób to zrobić. Zapraszamy do lektury!

Gdzie usytuować kompostownik?

Na każdej działce powinno być takie miejsce, w którym można gromadzić ekologiczne odpadki, takie jak słoma, odpadki kuchenne, liście świeże, liście zeschnięte, skoszoną trawę, grubo pocięte gałęzie czy chrust.

Kompostownik najlepiej jest usytuować z tyłu ogrodu, z drewnianych desek, listewek czy palików, wokół których z powodzeniem możemy posadzić wysokie rośliny dekoracyjne, ukrywające to miejsce na odpadki. Jesienią układami odpadki warstwami po 10-20 cm, w specjalną pryzmę, co sprawi, że nawóz będzie miał właściwą temperaturę, a także dostęp powietrza. Pamiętamy, aby stos nie był wyższy niż 1 m.

kompostownik

Jakie odpadki nadają się na kompost?

Nie wrzucajmy do kompostownika kości czy resztek mięsa, gdyż mogą zwabić szczury, odchodów, gdyż są źródłem niebezpiecznych bakterii, papieru, który został zadrukowanego, czy bardzo dużych ilości trocin oraz słomy – zawierają bowiem sporo węgla, który zwalnia tempo procesów rozkładu.

Dobrze nadają się do kompostownika natomiast zeschnięte liście, skoszona trawa, ziemia z doniczek czy resztki kuchenne, takie jak zgniłe owoce, skorupki jajek, fusy z kawy czy herbaty itp.

Warstwy kompostwnika

Warstwy w pryzmie kompostowej mogą być np. następujące (od dołu do góry):

  1. grubo pocięty chrust, gałęzie,
  2. kompost zeszłoroczny,
  3. niezupełnie rozłożony kompost,
  4. liście,
  5. różnego rodzaju odpadki kuchenne,
  6. skoszona trawa,
  7. suche liście,
  8. słoma.

kompost

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.