Jak odróżnić glukozę od sacharozy?

Aby odróżnić glukozę od sacharozy, można wykorzystać metodę Fehlinga, która stosowana jest do wykrywania związków redukujących.

Jednym z cukrów redukujących jest właśnie glukoza, która – odwrotnie niż sacharoza – wykazuje właściwości redukujące.

Jak przeprowadza się próbę Fehlinga?

Aby przeprowadzić próbę Fehlinga potrzebne będą:

  • wodorotlenek sodu NaOH,
  • siarczan(VI) miedzi(II) CuSO4•5H2O,
  • winian sodowo-potasowy KNaC4H4O6•4H2O,
  • kwas siarkowy H2SO4 10%.

Odczynnik Fehlinga przygotowuje się z dwóch roztworów, które mieszamy w osobnych naczyniach. W jednym należy przygotować wodny roztwór siarczanu miedzi(II) z rozcieńczonym kwasem siarkowym, natomiast w drugim wodny roztwór wodorotlenku sodu z winianem sodowo-potasowym.

Wykonanie próby Fehlinga polega natomiast na zmieszaniu tych roztworów z próbką i ogrzewaniu. W przypadku glukozy wytrąci się ceglastoczerwony osad tlenku miedzi(I), w przypadku sacharozy zaś nie.

Jak odróżnić glukozę od sacharozy? – porady video

Przeprowadzanie próby Fehlinga przedstawia poniższy film.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.