Jak dbać o dzbanecznik?

Dzbanecznik to tropikalna roślina owadożerna, którą niezwykle trudno jest pielęgnować w mieszkaniu, ponieważ posiada duże wymagania odnośnie do ciepła oraz wilgotności. Ze względu na duże wymagania ciepła i wilgotności najlepiej ją uprawia w szklarenkach, klimatyzowanych oknach kwiatowych i ciepłych szklarniach.

Jest to epifit, czyli roślina rosnąca na korze drzew, sadzi się więc ją do płaskich, ażurowych, wiszących naczyń lub na odwróconej do góry dnem doniczce, owiniętej mchem torfowym.

Wskazówki, jak dbać o dzbanecznik

  • Stanowisko dla dzbanecznika

Dzbanecznik wymaga stanowiska jasnego lub półcienistego, które nie jest bezpośrednio nasłonecznione.

  • Temperatura dla dzbanecznika

Temperatura dla dzbanecznika powinna wynosić około 30°C, nigdy poniżej 20°C.

  • Podlewanie dla dzbanecznika

Dzbanecznik należy podlewać bardzo regularnie – jego podłoże musi być zawsze wilgotne. Niezbędna jest także wysoka wilgotność powietrza, stąd wskazane jest umieszczenie pod rośliną kuwety z wodą lub wilgotnym mchem.

  • Nawożenie dzbanecznika

Dzbanecznik należy nawozić wiosną oraz latem co 4 tygodnie bardzo słabym roztworem gnojówki albo specjalnie dla niego przygotowanym nawozem.

  • Przesadzanie dzbanecznika

Dzbanecznik przesadza się jedynie wówczas, gdy doniczka, w której rośnie, staje się zbyt mała; podłożem może być na przykład mech torfowiec z dodatkiem torfu i pociętych korzeni paproci.

  • Rozmnażanie dzbanecznika

Dzbanecznik rozmnażamy zimą przez sadzonki ścinane z wierzchołków pędów, które ukorzeniamy w takim samym podłożu, w którym rosną starsze rośliny, w temperaturze około 32°C.

  • Szkodniki i choroby atakujące dzbanecznik

Dzbanecznik jest rośliną bardzo wrażliwą. Dlatego jeżeli pojawią się choroby czy szkodniki, trudno ją uratować. Zamieranie liści i całych roślin jest najczęściej spowodowane niedostatecznie „tropikalnymi” warunkami uprawy.

dzbanecznik

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.