Zanokcica gniazdowa to raczej trudna w pielęgnacji paproć tropikalna. W mieszkaniach z centralnym ogrzewaniem, o zbyt suchym powietrzu, szybko traci ładny wygląd, chyba że znajdziemy dla niej miejsce w szklarni przyokiennej, gdzie stworzymy jej odpowiednie warunki do wzrostu.
W ciepłych szklarniach ogrodów botanicznych liście osiągają imponującą długość nawet powyżej 1 m.
- Stanowisko dla zanokcicy gniazdowej
Roślina ta wymaga – jak wszystkie paprocie – stanowiska raczej półcienistego. Źle będzie rosła w miejscach mocno, bezpośrednio nasłonecznionych.
- Temperatura dla zanokcicy gniazdowej
Najlepsza dla zanokcicy gniazdowej będzie temperatura ok. 20-22°C. Nie powinna ona nigdy spadać poniżej 15°C. W zimie podłoże zimą powinno mieć nie mniej niż 16-18°C.
- Podlewanie zanokcicy gniazdowej
Zanokcicę należy podlewać systematyczne, gdyż podłoże w doniczce powinno być stale wilgotne. Nie zapominaj też o codziennym spryskiwaniu rośliny.Zwiększoną wilgotność powietrza najwygodniej jest zapewnić roślinie, ustawiając jej doniczkę w dużej kuwecie, która będzie wypełniona po brzegi zawsze wilgotnym mchem. Woda do podlewania i spryskiwania powinna być odstała lub przegotowana, miękka.
- Nawożenie zanokcicy gniazdowej
Najlepiej jest nawozić zanokcicę wiosną oraz latem co 3 tygodnie, używając w tym celu słabego roztworu nawozów mineralnych dla roślin doniczkowych.
- Przesadzanie zanokcicy gniazdowej
Zanokcicę przesadzać należy tylko wówczas, kiedy stwierdzimy, że doniczka, w której do tej pory roślina była hodowana, jest zbyt mała. Podłoże powinno być próchniczne, przepuszczalne, i w dużej mierze składać się z torfu, ziemi wrzosowej i liściowej.
- Rozmnażanie zanokcicy gniazdowej
Paproć tę najlepiej jest rozmnażać na wiosnę. Przy przesadzaniu można oddzielać młode rośliny, wyrastające u podstawy starej.
- Szkodniki i choroby atakujące zanokcicę
Zanokcica gniazdowa, hodowana w zbyt suchych i chłodnych warunkach, najczęściej cierpi z powodu brązowienia oraz zasychania liści. Należy wówczas zwiększyć wilgotność i temperaturę powietrza.