Do odróżnienia glukozy od fruktozy najlepiej wykorzystać reakcję utleniania wodą bromową w obecności wodorowęglowodanu sodu. Jest tak dlatego, iż tylko grupa aldehydowa glukozy ulega utlenieniu, a w efekcie tej reakcji powstaje kwas glukonowy.
Glukoza i fruktoza mają identyczne wzory cząsteczkowe, ale różny układ atomów w cząsteczce. W cząsteczce fruktozy tlen łączy się podwójnym wiązaniem z węglem występującym wewnątrz łańcucha, a nie z węglem końcowym, jak to ma miejsce w glukozie.
Odmienne ułożenie atomów w cząsteczce glukozy i fruktozy powoduje, że oba cukry mają różne właściwości chemiczne. Fruktoza jest np. znacznie słodsza.
Chcąc odróżnić glukozę od fruktozy, należy więc dodać wody bromowej w obecności kwaśnego węglanu sodu. Woda bromowa odbarwi się w roztworze glukozy. Reakcja będzie wyglądała w następujący sposób:
CH2OH-(CHOH)4-CH2OH + Br2 + 2NaHCO3CH2OH-(CHOH)4-COOH + 2NaBr + H2O + 2CO2