Piła tarczowa to narzędzie rotacyjne, przeznaczone do skrawania. Ma kształt okrągłego brzeszczotu, a na jej obwodzie znajdują się krawędzie tnące. Można nią ciąć drewno oraz materiały drewnopochodne.
Najlepiej sięgać po piły tarczowe produkowane z wysokostopowej stali narzędziowej, która została obrobiona cieplnie, odpowiednio naprężona, wyrównana, rozwiedziona oraz naostrzona.
Przyczyny stępienia piły tarczowej
Często użytkowana piła tarczowa tępi się – to zjawisko naturalne. Może się również przegrzewać, czego przejawem są zmiany koloru powierzchni oraz wierzchołków ostrza, co wynika ze zbyt dużego nacisku tarczy szlifującej na obrabianą powierzchnię, zbyt twardą tarczą szlifierską czy szlifowaniem bez chłodziwa.
Do ostrzenia pił tarczowych należy zlecić tarczę szlifującą z białego lub szarego korundu, o średniej ziarnistości i twardości, o porowatej lub bardzo porowatej strukturze ze spoiwem ceramicznym lub bakelitowym.
Jak ostrzyć piłę tarczową? – porady video
Poniżej film przedstawiający ostrzałkę do pił tarczowych z węglikiem.