Yerba Mate to wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, czasami świeże, używane do przygotowywania popularnego w krajach Ameryki Południowej napoju.
Codzienne picie mate pobudza ciało i umysł, likwiduje objawy zmęczenia, rozluźnia, podnosi sprawność fizyczną, a także poprawia koncentrację, zwiększa także odporność organizmu.
Zawiera substancje odżywcze, dzięki czemu może sprawić, że chociaż jesteśmy głodni, czujemy się nasyceni, przydaje się więc przy odchudzaniu – dodatkowo reguluje przemianę materii, a także ułatwia trawienie pokarmów, a nawet odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit. Może też obniżać poziom cholesterolu, działa ochronnie na komórki wątroby.
Jest bogatym źródłem witamin i minerałów, m.in. witaminy A, B2, B2, C, żelaza, sodu, potasu, wapna, magnezu, krzemu itp. Mate jest też świetnym antyoksydantem – co potwierdziły badania w Argentynie, a także w Polsce.
Warto więc zdecydować się na włącznie napoju z ostrokrzewu paragwajskiego do codziennej diety.