Jak gotować zdrowe zupy

Jak gotować zdrowe zupy?

Jak gotować zdrowe zupy?

Jak gotować zdrowe zupy?

Najzdrowsze i najsmaczniejsze są zupy przygotowane na wywarze z warzyw. Włoszczyznę gotujemy niezbyt długo – w wodzie z dodatkiem odrobiny tłuszczu, w bulionie lub w wywarze z mięsa. Fasolę lub groch trzeba przygotować wcześniej i dodać do zupy pod koniec przyrządzania.

Zupy najlepiej przygotowywać i jadać w tym samym dniu. Jeśli chcemy je przechowywać, to gotujemy wywar bez ziemniaków, ponieważ stwardnieją. Bardzo smaczne i niezbyt pracochłonne są zupy krem. Ugotowane warzywa  i dodatki miksujemy i rozprowadzamy wywarem z warzyw.

Kwaśnego żurku  lub kapuśniaku  nie gotujemy z ziemniakami, trzeba je ugotować osobno. Zup z dużą ilością warzyw nie zagęszczamy mąką. Przed podaniem zdejmujemy tłuszcz. Do każdej zupy po ugotowaniu dodajemy świeżą lub suszona zieleninę. Wywar można przygotować wcześniej i zamrozić.

Wybieramy warzywa i mięso, które lubimy, gotujemy bulion i przyprawiamy do smaku. Ostudzony przelewamy do naczyń, przykrywamy, piszemy datę  przyrządzenia i wstawiamy do zamrażalki. można go przechowywać nawet pół roku. Zamiast śmietany można  do przyprawienia  użyć jogurtu 0 %, tłuszczu lub niskotłuszczowego kefiru.

5/5 - (1 vote)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.