Żurawina to owoc bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B, prowitaminę A, pektyny, cukry, błonnik i liczne kwasy owocowe, a także minerały, takie jak żelazo, jod, potas czy magnez, warto więc jadać ją jak najczęściej, zwłaszcza iż jest naprawdę smaczna.
Pomoże tez w różnych schorzeniach, takich jak problemy z wątrobą, przeziębienia, kamienie nerkowe czy problemy z pęcherzem, dobrze też działa w przypadku problemów z układem pokarmowym. Pomysłów na przetwory żurawinowe jest sporo – my mamy dla was dzisiaj przepis na przepyszny dżem żurawinowy, który na pewno podbije serca każdego i każdej z was i zagości na stałe w waszym menu.
- 1 kg opłukanych owoców żurawiny
- 2 szklanki wody,
- 1,5 kg cukru,
- 4-6 słoików.
Żurawinę dokładnie oczyść, umyj, starannie przepłucz i zalej dwiema szklankami wody. Następnie połącz z cukrem i smaż z przerwami na wolnym ogniu.
Międzyczasie przygotuj słoiki – umyj je w wodzie z płynem i wstaw na pół godziny denkami do góry na ruszcie w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni C.
Nie zapominaj o ciągłym mieszaniu dżemu, gdyż łatwo może się przypalić, a przez to straci smak.
Kiedy otrzymasz prawie szklistą masę, jeszcze gorącą zlej do idealnie suchych słoików.
Aby mieć pewność, że dżem będzie się dobrze przechowywał, pasteryzuj go 15 minut.