Jak zagęścić sos?

zagęszczanie sosu

Jak zagęścić sos?

Gotowanie jest przyjemne i – wbrew pozorom – wcale nie takie trudne :) Często jednak osoby początkujące, dopiero uczące się sztuki gotowania, borykają się z szeregiem problemów, których jest rozwiązanie jest na szczęście o wiele prostsze, niż może się wydawać.

Do takich kuchennych problemów należy dylemat, jak zagęścić sos.

Sposoby na zagęszczenie sosu

Na pewno wiele z was stało niejeden raz przed takim dylematem. Czym najlepiej zagęścić sos? Dzisiaj mamy dla was kilka metod, które zawsze zdają egzamin. To, po którą z nich sięgniecie, powinno zależeć m.in. od tego, co w danym momencie macie pod ręką – większość przedstawionych poniżej produktów należy bowiem do „zagęstników” uniwersalnych.

Mąka pszenna i ziemniaczana

Sos możecie zagęścić odrobiną mąki. Oczywiście mąkę należy rozmieszać w szklance z zimna wodą, a następnie dodać do sosu, cały czas mieszając. Ilość mąki zależy od tego, jaką ilość sosu chcecie zagęścić oraz jak gęsty ma być. Całość należy doprowadzić do wrzenia.

Chleb

Należy jak najbardziej rozdrobnić chleb (bez skórki) i wrzucić do sosu. Można również użyć bułki tartej. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.

Śmietana

Trzeba wlać 3 łyżki śmietany do kubka, dodać do niej gorącego sosu i rozmieszać. Zawartość kubka wlać do gotującego się sosu, cały czas mieszając.

Siemię lniane

Postępujcie z nim tak samo, jak z mąką: rozmieszajcie je z wodą i wlać do sosu.

Cukinia

Należy wrzucić do sosu kostki cukinii świeżej lub mrożonej do sosu i doprowadzić do wrzenia.

Ziemniak

Można też zmiksować ziemniaka i dodać do sosu. Oczywiście tak jak w poprzednich przypadkach całość należy doprowadzić do wrzenia.

Soczewica

Do garnuszka z sosem należy wsypać garść soczewicy. Gotować do momentu, aż soczewica będzie rozgotowana.

sos pomidorowy

Jak zagęścić sos? 4.00/5 (80.00%) 9 votes

Podobne porady:

Tags: , , , ,

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ktoś pisze:

    cool.

  2. martyna pisze:

    ja zagęszczam sos serkiem topionym tak właśnie tak serkiem topionym,
    w osobnym garneczku : topię owy serek z odrobiną mleka by się nie przypalił :) a następnie łącze stopniowo z sosem.Sprawia to że sos jest bardziej delikatny. A ważna sprawa a mianowicie nie wiem dlaczego idealnie rozpuszcza się tylko jeden serek firmy sertop złoty ementaler można go kupić chyba w każdym spożywczaku NIE ROZPUSZCZAJĄ SIĘ żadne hohlandy czy inne takie przetestowałam i potem latały mi po sosie takie serki jak lane ciasto ogólnie nie fajnie to wyglądało
    polecam ten sposób :)
    http://www.sertop.com.pl/galery/big73b6a4c7116d6c4b463a3d63b84694e9.jpg

Dodaj komentarz