Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe to:
- 0,25 kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (woda jest niezbędna, ponieważ dodaje naleśnikom lekkości)
- dwa jajka
- szczyptę soli.
- Proporcje mogą być różne, jednakże ciasto musi być gładkie i mieć konsystencję śmietany.
Wskazówki
- jeśli chcecie zrobić naleśniki ze słonym nadzieniem, zamiast wody i mleka można użyć piwa jasnego,
- dodając więcej jaj otrzymacie ciasto biszkoptowe, które znakomicie komponuje się ze słodkim nadzieniem.
- 1 szklankę mąki
- 4 jaja – białka ubić na pianę.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbić jaja, dodać mleko, sól, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i rozmieszać na gładką masę. Następnie dodać wodę i zmiksować.
- Na delikatnie natłuszczoną, rozgrzaną patelnię wlewać rozmieszane za każdym razem ciasto. Należy je rozprowadzić kolistym ruchem, równomiernie po całej patelni.
- Kiedy ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni, musicie przewrócić naleśnik. Najlepiej pomóc sobie widelcem lub łopatką. Można go również podrzucić.
- Usmażone naleśniki należy odkładać na talerz odwrócony do góry dnem.
Sposoby kształtowania naleśników
- Rurka – należy nałożyć dżemu lub sera i zrolować naleśnika.
- Książeczka – należy posmarować naleśnik dżemem lub marmoladą, założyć przeciwległe brzegi na nadzienie i złożyć na pół.
- Krokiety – musisz nałożyć nadzienie zostawiając wolne brzegi. Następnie założyć przeciwległe brzegi na nadzienie i zwinąć w rulon.
- Chusteczka – posmarować naleśnik serem i złożyć na pół, następnie jeszcze raz na pół.
- Babka – żaroodporne naczynie należy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Rozłożone, posmarowane nadzieniem naleśniki układać jeden na drugim aż powstanie tort, przykryć naleśnikiem bez nadzienia. Babka powinna być zapiekana w piekarniku, a po wyciągnięciu krojona jak tort.
Amerykańskie naleśniki
Są znacznie pulchniejsze od tradycyjnych, ponadto zazwyczaj podawane są z syropem klonowym. Do ich przyrządzenia potrzeba:
- 1 szklanka mąki,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody,
- 1 łyżka cukru, szczypta soli,
- 1 szklanka maślanki,
- 1 jajko,
- 2 łyżki rozpuszczonego i przestudzonego masła
Na początku należy wymieszać suche składniki. W drugim naczyniu rozmieszać maślankę, jajko oraz masło. Wymieszać ze składnikami suchymi i odstawić ciasto na godzinę. Patelnię posmarować odrobiną masła i smażyć małe placki, z obu stron. Najlepiej smażyć je na teflonowej patelni, wtedy dajemy tylko odrobinę tłuszczu przed smażeniem pierwszego naleśnika.