Szukasz pomysłu na ciasto, które zachwyci domowników i gości? Przygotuj roladę z kremem, a na pewno zachwycisz wszystkich!
Poniżej znajdziesz przepis na to ciasto. Zapraszamy do kuchennych eksperymentów!
Rolada z kremem czekoladowym – przepis
Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą 4 duże jajka, 4 łyżki zimnej wody, 16 dag cukru, 8 dag mączki ziemniaczanej, 5 dag mąki, 3 gr kakao oraz 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jajka należy ubić z dodatkiem wody, a gdy się spienią oraz zgęstnieją trzeba dodać cukier i następnie ubijać trzepaczkami robota na gęsta masę. Delikatnie wymieszać z dodawanymi w 2-3 porcjach wszystkimi sypkimi składnikami.
Gotową masę należy delikatnie rozwałkować, na grubość ok. 2 cm. Powstały placek posmarować kremem powstałym z ubicia 20 dag masła, 2 żółtek, łyżeczki rumu, 1 białka i 3 łyżeczek kakao. Posmarowane kremem ciasto należy bardzo delikatnie zwinąć.
Następnie wierzch rolady ponownie posmarować kremem i posypać tarta czekolada bądź posiekanymi orzechami.
Jak zrobić krem morelowy?
Oczywiście krem kakaowy można zastąpić całkiem innym, np. morelowym. Do jego przygotowania potrzebujemy utrzeć tłuszcz na pianę, a następnie stopniowo dodawać przetarty przez sito dżem morelowy.
Rolada jest doskonałym deserem uzupełniającym niedzielne obiady, dodatkiem do popołudniowej kawy podczas wizyt znajomych.