Jak zrobić roladę z kremem?

Szukasz pomysłu na ciasto, które zachwyci domowników i gości? Przygotuj roladę z kremem, a na pewno zachwycisz wszystkich!

Poniżej znajdziesz przepis na to ciasto. Zapraszamy do kuchennych eksperymentów!

Rolada z kremem czekoladowym – przepis

Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą 4 duże jajka, 4 łyżki zimnej wody, 16 dag cukru, 8 dag mączki ziemniaczanej, 5 dag mąki, 3 gr kakao oraz 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Jajka należy ubić z dodatkiem wody, a gdy się spienią oraz zgęstnieją trzeba dodać cukier i następnie ubijać trzepaczkami robota na gęsta masę. Delikatnie wymieszać z dodawanymi w 2-3 porcjach wszystkimi sypkimi składnikami.

Gotową masę należy delikatnie rozwałkować, na grubość ok. 2 cm. Powstały placek posmarować kremem powstałym z ubicia 20 dag masła, 2 żółtek, łyżeczki rumu,  1 białka i 3 łyżeczek kakao. Posmarowane kremem ciasto należy bardzo delikatnie zwinąć.

Następnie wierzch rolady ponownie posmarować kremem i posypać tarta czekolada bądź posiekanymi orzechami.

Jak zrobić krem morelowy?

Oczywiście krem kakaowy można zastąpić całkiem innym, np. morelowym. Do jego przygotowania potrzebujemy utrzeć tłuszcz na pianę, a następnie stopniowo dodawać przetarty przez sito dżem morelowy.

Rolada jest doskonałym deserem uzupełniającym niedzielne obiady, dodatkiem do popołudniowej kawy podczas wizyt znajomych.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.