Jak zrobić roladę z kremem?

Szukasz pomysłu na ciasto, które zachwyci domowników i gości? Przygotuj roladę z kremem, a na pewno zachwycisz wszystkich!

Poniżej znajdziesz przepis na to ciasto. Zapraszamy do kuchennych eksperymentów!

Rolada z kremem czekoladowym – przepis

Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą 4 duże jajka, 4 łyżki zimnej wody, 16 dag cukru, 8 dag mączki ziemniaczanej, 5 dag mąki, 3 gr kakao oraz 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Jajka należy ubić z dodatkiem wody, a gdy się spienią oraz zgęstnieją trzeba dodać cukier i następnie ubijać trzepaczkami robota na gęsta masę. Delikatnie wymieszać z dodawanymi w 2-3 porcjach wszystkimi sypkimi składnikami.

Gotową masę należy delikatnie rozwałkować, na grubość ok. 2 cm. Powstały placek posmarować kremem powstałym z ubicia 20 dag masła, 2 żółtek, łyżeczki rumu,  1 białka i 3 łyżeczek kakao. Posmarowane kremem ciasto należy bardzo delikatnie zwinąć.

Następnie wierzch rolady ponownie posmarować kremem i posypać tarta czekolada bądź posiekanymi orzechami.

Jak zrobić krem morelowy?

Oczywiście krem kakaowy można zastąpić całkiem innym, np. morelowym. Do jego przygotowania potrzebujemy utrzeć tłuszcz na pianę, a następnie stopniowo dodawać przetarty przez sito dżem morelowy.

Rolada jest doskonałym deserem uzupełniającym niedzielne obiady, dodatkiem do popołudniowej kawy podczas wizyt znajomych.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.