Jak skomponować świąteczne menu dla dziecka?

Nasze dziecko przy stole świątecznym też powinno otrzymać swój własny talerz.

Oczywiście niemowlęciu czy kilkulatkowi nie możemy podać wszystkich wigilijnych potraw, gdyż mogą stanowić zbyt duże obciążenie dla jego delikatnego przewodu pokarmowego, jednak niektóre z nich są wprost stworzone dla dziecięcego brzuszka.

 

Co możemy bez obaw podać dziecku w wigilijny wieczór?

  1. Barszcz – niezabielany, zrobiony na bazie ugotowanych/upieczonych  ziemniaków, lekko zakwaszony sokiem z jabłek, delikatnie przyprawiony odrobiną cukru, pieprzu i majeranku.
  2. Domowe pierogi – najlepiej zamiast tych z kapustą i grzybami przygotować ciasto pierogowe z serem, kaszą ryczaną i szpinakiem, podgrzać we wrzątku lub podpiec.
  3. Kompot z suszu – świetny już dla 2 latka, bardzo dobrze smakuje w wersji z makaronem.
  4. Pierniki z dodatkiem miodu i przypraw korzennych może jeść trzylatek, roczny maluch może ich spróbować, natomiast młodszemu dziecku lepiej ich nie podawać – taki posiłek mogłoby przypłacić bólem brzuszka.

Z jakich potraw lepiej zrezygnować?

  1. Smażony karp – jest tłusty, zawiera  sporo niebezpiecznych dla dziecka ości.
  2. Kluski z makiem – mak jest zbyt ciężkostrawny dla naszego dziecka, dlatego możemy dać dziecku jedynie odrobinę potrawy do spróbowania – i to wszystko.
  3. Kutia – podobnie jak w przypadku klusek z makiem – zbyt ciężkostrawna.
  4. Kapusta z grochem i grzybami – bardzo ciężkostrawna potrawa, złagodzić ją może dodatek kilku suszonych śliwek lub kminku.

Jeżeli dziecko jest za małe na którąkolwiek z powyżej wymienionych dozwolonych potraw, warto podać mu po prostu gotowy posiłek, taki, jaki jada na co dzień. Najważniejsze przecież jest to, aby było z nami i miało swoje miejsce przy świątecznym stole.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.