Zapraszając do siebie gości, musimy pamiętać o kilku niezbędnych zasadach savoir vivre’u.
Najważniejsze z nich omawiamy poniżej – zapraszamy do lektury!
Jak powinien zachowywać się gospodarz przyjęcia?
Przede wszystkim każdego zaproszonego gościa wypada nam witać jednakowo serdecznie. Muzyka towarzysząca uroczystości nie może być zbyt głośna, aby nie zagłuszała rozmowy. Dopóki wszyscy goście nie zajmą miejsca przy stole, także i my nie powinniśmy siadać.
Organizator przyjęcia powinien także poświęcać wszystkim gościom podobną ilość uwagi, zadbać o to, aby mieli wygodne miejsce do siedzenia, z możliwością wykonywania swobodnych ruchów.
Gdy podajemy konkretną godzinę spotkania, należy zaczekać dodatkowe pół godziny na wszystkich gości – po upływie tego czasu możemy zasiąść do stołu. Potrawy należy podawać zawsze z lewej strony siedzącego gościa, natomiast napoje oraz zupy – z prawej. Opróżnione talerze zabieramy z kolei z prawej strony, czyste z lewej.
Nakrycie gościa można zabrać, gdy ułożył on sztućce równolegle. Jeżeli nóż i widelec leżą na talerzu skrzyżowane albo gdy stykają się końcami, tworząc odwróconą literę V – gość jeszcze będzie jadł. Warto też koniecznie zadbać o to, aby pani domu nie spędziła całego wieczoru w kuchni – to zadanie nie tylko dla gospodarza, ale także dla gości.