Whisky warto pić w odpowiedniej szklance o grubej stopie albo stojącej na cienkiej nóżce, w kształcie tulipana, przezroczystej, dzięki czemu bez problemu ocenimy kolor trunku.
Im whisky ciemniejsza, tym starsza i lepsza. Najważniejsze jest wybrać odpowiedni rodzaj trunku. Istnieje szeroki wachlarz różnorodnych gatunków whisky znacząco różniących się od siebie. Początkującym smakoszom najczęściej poleca się Lowlands, Speyside i Jack Daniels.
Tradycyjnie powinno się pić whisky z niewielką ilością wody niegazowanej, jedynie lekko mineralizowanej – dzięki temu można docenić staranność, z jaką podchodzi się w Szkocji do produkcji tego alkoholu, dobór składników, a także przestrzeganie zasad produkcji i leżakowania.
Dodatek wody jest o tyle istotny, że zbyt duże stężenie alkoholu w czystej whisky paraliżuje nasze kubki smakowe i utrudnia docenienie jej walorów smakowych w pełni. Nie pijemy whisky tak, jak tradycyjnie pije się wódkę, ale delektujemy się nią, po każdym małym łyczku skupiając się na tym, co dzieje się na naszym języku i podniebieniu.
Warto pamiętać, że niewiele osób polubiło whisky po pierwszej degustacji – warto jednak podjąć kolejne próby, a nasz trud zostanie niewątpliwie wynagrodzony.