Złowiłeś ładną, dużą rybę i teraz pozostało już tylko bezpiecznie zaholować ją na brzeg? Nieważne czy jesteś początkującym wędkarzem czy wyczynowcem, utrzymanie ryby na haczyku do czasu wylądowania to rzecz decydująca.
Czasami wystarczy tylko moment nieuwagi i klapa.
Jak holować rybę? – wskazówki
Drobne ryby wcale nie muszą być bardzo waleczne, by zerwać się nam z haczyka. Małe leszcze są znane z tego, że nim zostaną wprowadzone do podbieraka, mocno się miotają i bardzo często zrywają się z haczyka. Poza tym w takiej sytuacji ryby często doznają obrażeń. Jeżeli nie jesteś pewien, że ryba utrzyma się na haczyku, zamiast holu powietrznego wykorzystaj lepiej podbierak. Ustaw go bezpośrednio przed sobą, tak, aby obręcz była delikatnie zanurzona w wodzie. Kiedy pysk ryby znajdzie się nad wodą, płynnie przyciągaj ją do siebie. Hol powietrzny małych ryb od razu do ręki wymaga praktyki. Najważniejsze jest to, aby żyłka między rybą a szczytówką wędziska miała właściwą długość, powinna być o około 45 cm krótsza od kija. Przyciągnij rybę do siebie, gdy jest już dostatecznie blisko, wyciągnij ją z wody i zdecydowanym ruchem podrzuć do ręki. Najlepiej kiedy od razu uda ci się chwycić rybę, jednak jeżeli masz z tym kłopot, próbuj przytrzymać żyłkę około 5 cm nad rybą, tak żeby wpadła ci się do ręki. Podnieś rybę nad podbierakiem, jeżeli się zerwie, trafi prosto do siatki.
W przypadku dużej ryby wszystko zależy od tego czy haczyk wytrzyma i uda się doholować rybę. Przede wszystkim nie ciągnij ryby na siłę, bo w ten sposób na pewno ci się ni uda. Siła, z jaką holujesz rybę zależy od wytrzymałości sprzętu. Jeżeli łowisz na haczyk nr 16 na żyłce o wytrzymałości 0,9 kg, uważaj. Musisz być przygotowany na luzowanie żyłki, jeśli ryba chce uciec. Postaraj się jednak, aby żyłka była ciągle napięta, tym samym zmuszając rybę do walki o jej każdy metr. Rybę holuj wędziskiem, a nie kołowrotkiem, ściągnij ją do siebie, a potem skracając dystans, wybieraj żyłkę przy pomocy kołowrotka.
Spławik zauważysz po raz pierwszy wtedy, kiedy ryba zacznie tracić siły, ale zachowaj ostrożność i trzymaj wędzisko skierowane ku górze, aby zagwarantować sobie pełną kontrolę i żeby kij amortyzował niespodziewane szarpnięcia. Ryba się spławia, na powierzchni pokazały się jej zielono-złote boki. Jest to znak, że czas by przyholować ją do podbieraka. Kiedy ryba już w nim jest, powoli przyciągaj go do siebie i wyciągnij rybę. Nie podnoś podbieraka z rybą do góry, bo uchwyt może nie wytrzymać. Wyczucie, ile żyłki należy wypuścić przy podbieraniu ryby, przychodzi z doświadczeniem. Jeżeli żyłka jest za krótka, ryba stanie w miejscu, nim trafi do podbieraka. Jeżeli za długa, będziesz musiał odciągnąć wędzisko głęboko do tyłu, tak że żytka opadnie ci na głowę. Kiedy uda ci się ustalić odpowiednią długość uda ci się wyholować rybę.
Jak holować rybę – wideo porady
Hol ryb
Holowanie ryby