Co warto wiedzieć na temat fast foodów?

Szalenie zawrotną karierę zrobiły w naszym kraju bary szybkiej obsługi czy uliczne budki, w których można kupić coś ciepłego. Jeszcze do niedawna jedzenie na ulicy było czymś mało taktownym, podczas gdy teraz już nikogo nie dziwi widok spieszących się ludzi i zajadających w biegu kawałek pizzy czy zapiekanki.

Dlaczego żywimy się w tego rodzaju miejscach? Powodów jest wiele. Taniej niż w restauracji. Brak czasu na spokojny posiłek. Szybkie zaspokojenie głodu. I do tego smakuje nam takie jedzenie.

Igramy z własnym zdrowiem 

Można by pomyśleć, że skoro fast foody mają tyle zalet, to są w pełni bezpieczne i zdrowe (???). Często zamawiamy pizze, zapiekanki, kebaby, frytki, lasagne, hamburgery czy hot dogi. A wszystko to smażone, z sosami na bazie majonezów lub z keczupem. Czego mają za dużo, a czego za mało? Pewnie niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę.
KALORIE
Kobieta, która prowadzi mało aktywny tryb życia, z powodzeniem wystarczy jej zapotrzebowanie energetyczne w ilości 1500 kalorii. A mały kawałek pizzy to około 300 kcal, hamburger – 24 kcal, frytki – 227 kcal.  A jeśli dostarczymy naszemu organizmowi za dużo kalorii, bardzo szybko zyskamy sporo nadprogramowych kilogramów, co w konsekwencji doprowadzi do otyłości czy nadwagi.
TŁUSZCZ
Cheesburger z bekonem to aż 27 g tłuszczu, hot dog – 14, frytki – 13, Big Mac – 35. W codziennej diecie dorosłej kobiety dietetycy dopuszczają maksymalnie 45 g tłuszczu. A jak widać, fast foodami bardzo szybko zaspakajamy, a nawet niekiedy i przekraczamy dopuszczalną ilość tłuszczu. Mało tego, nie zawsze przestrzegane są prawidłowe zasady dotyczące przygotowania posiłków, np. olej, na bazie którego przygotowywane są frytki powinien być jednokrotnego użytku. W wielu ulicznych budkach niestety tak się nie dzieje i oleju do smażenia używa się znacznie dłużej, a dodatkowo nie oczyszcza się go z resztek jedzenia. Jeśli wielokrotnie używamy tego samego tłuszczu do przyrządzania potraw, zaczną wydzielać się z niego szkodliwe substancje, które przyspieszają tworzenie się zmian miażdżycowych oraz nowotworowych. I choć jest to tłuszcz pochodzenia roślinnego, to jednak obfituje w tłuszcze trans, które wywierają bardzo szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Działają one podobnie, jak nasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego, a więc podnoszą poziom złego cholesterolu, a obniżają dobrego.

cheesburger
SÓL
Nadmiar soli w diecie sprzyja nadciśnieniu. Dlatego zdrowa, dorosła osoba nie powinna zjadać więcej niż 6 g (odpowiednik łyżeczki od herbaty) soli dziennie. Tymczasem wystarczy zjeść jednego hamburgera czy hot doga, aby niebezpiecznie ten limit przekroczyć. Często zapominamy, że sól znajduje się również w innych produktach, które spożywamy na co dzień.
WĘGLOWODANY PROSTE
Znajdują się w bułkach i panierkach. Organizm bez problemu je trawi, przy czym dochodzi do niebezpiecznego gwałtownego wzrostu glukozy we krwi. Jeśli całość zapijemy coca-colą, ten skok będzie jeszcze wyższy. A jeśli cukier szybko przyswajamy, to fast foodowy obiad nie na długo zaspokoi nasz głód i po dość krótkim czasie ponownie sięgniemy po kolejne przekąski.
ZA MAŁO BŁONNIKA
Fundamentem wielu fast foodów jest białe pieczywo, wytworzone z jasnej, bardzo zmodyfikowanej mąki, z jakiej produkowane są puszyste bułki, w których w ogóle nie ma błonnika. A dieta uboga w błonnik utrudnia przemianę materii i prowadzi do zaparć.
ZA MAŁO WITAMIN
Choć w hamburgerze możemy spotkać listek sałaty, plaster ogórka czy pomidora, to tak naprawdę jest to za mała ilość warzyw, aby zaspokoiła nasze dzienne zapotrzebowanie. A ich niedobór osłabia odporność, przez co jesteśmy bardziej podatni na zachorowania. A to bardzo łatwa droga do wielu chorób, które wyniszczą nasz organizm.

Raz na jakiś czas

Od czasu do czasu możesz sobie pozwolić na zjedzenie fast fooda, ale zadbaj, aby pozostałe posiłki w ciągu dnia obfitowały w warzywa i owoce, a także nabiał. Jeśli masz ochotę na hamburgera czy hot doga, zamawiaj je w renomowanych sieciach, takich jak MC Donald czy KFC. W tych miejscach dba się o normy bezpiecznego przyrządzania posiłków. Możesz również uprościć niektóre jedzenie i poprosić np. o pizze na cienkim spodzie, bez dodatkowego sera czy boczku, a w kebabie poproś o większą ilość surówek zamiast mięsa. Możesz również przygotować sobie fast fooda samodzielnie.

mcdonalds

 

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.