O dobroczynnych właściwościach miodu raczej nikogo nie trzeba przekonywać. Powszechnie wiadomo, że wzmacnia on ludzki organizm, rozgrzewa, podnosi odporność, gwarantuje niezapadanie na wiele chorób.
Dzisiaj co nieco o tym, jak czerpać z dobrodziejstwa miodu.
Miód dobry na wszystko?
Na przeziębienie i grypę idealny jest miód lipowy. Warto dodawać go do herbaty, ale najlepiej rozpuszczać w letniej wodzie z dodatkiem cytryny. Taki napój,
pity systematycznie, znacznie wzmacnia naszą odporność na choroby.
Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi w naszym organizmie. Natomiast inny składnik- cholina działa ochronnie na wątrobę.
Spożywanie miodu wspomaga rozwój umysłowy, zwiększa apetyt, niweluje zaparcia, uspokaja, a także wzmacnia i usuwa uczucie zmęczenia.
Wśród wielu jego zalet nie należy pomijać działań oczyszczających nasz organizm z toksyn. Dlatego też miód powinni spożywać palacze papierosów oraz osoby spożywające alkohol.