Kulinarne eksperymenty to to, co miłośnicy gotowania lubią najbardziej. Makaron spaghetti podany z tradycyjnym bolońskim sosem jest jedną z najbardziej znanych potraw z makaronu. Jednak niektórzy pragną nieco urozmaicić to dość pospolite danie. Dzisiaj mamy dla was ciekawy przepis na spaghetti z czosnkiem i oliwą – pyszne, a zarazem naprawdę proste do wykonania. Gwarantujemy, że wyśmienity smak zaskoczy wszystkich!
Zapraszamy do gotowania!
- 600 g makaronu spaghetti,
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- kilka suszonych pomidorów,
- pieprz i sól morska,
- natka pietruszki, najlepiej świeża,
- 1/3 szklanki pignoli, czyli nasion z szyszek sosnowych.
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Na małej patelni smażymy na złoty kolor nasiona sosnowe i odstawiamy. Podgrzewamy oliwę w dość głębokiej patelni, obsmażamy na niej czosnek, solimy, dodajemy nieco pieprzu, kawałki pomidorów, a następnie makaron.
Mieszamy całość, a przed podaniem posypujemy nasionami sosnowymi, siekaną natką pietruszki i świeżym parmezanem.
Smacznego!