Jak zrobić spaghetti z czosnkiem i oliwą?

Kulinarne eksperymenty to to, co miłośnicy gotowania lubią najbardziej. Makaron spaghetti podany z tradycyjnym bolońskim sosem jest jedną z najbardziej znanych potraw z makaronu. Jednak niektórzy pragną nieco urozmaicić to dość pospolite danie.  Dzisiaj mamy dla was ciekawy przepis na spaghetti z czosnkiem i oliwą – pyszne, a zarazem naprawdę proste do wykonania. Gwarantujemy, że wyśmienity smak zaskoczy wszystkich!

Zapraszamy do gotowania!

Składniki: 

  • 600 g makaronu spaghetti,
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • pieprz i sól morska,
  • natka pietruszki, najlepiej świeża,
  • 1/3 szklanki pignoli, czyli nasion z szyszek sosnowych.

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Na małej patelni smażymy na złoty kolor nasiona sosnowe i odstawiamy. Podgrzewamy oliwę w dość głębokiej patelni, obsmażamy na niej czosnek, solimy, dodajemy nieco pieprzu, kawałki pomidorów, a następnie makaron.

Mieszamy całość, a przed podaniem posypujemy nasionami sosnowymi, siekaną natką pietruszki i świeżym parmezanem.

Smacznego!

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.