Jak się układa sztućce?

Zazwyczaj to właśnie wokół stołu koncentruje się całe życie rodzinne, zatem warto zadbać o jego estetyczny wygląd. Kiedy macie w planach elegancki obiad dopilnujcie, aby wszystkie sztućce i naczynia były prawidłowo ułożone. Podczas przygotowań musicie dokładnie przemyśleć jakie elementy srebrnej zastawy będą niezbędne, a  których można zrezygnować.

To od jadłospisu zależy użycie danych sztućców. Musicie rozstrzygnąć, czy użyć:

  • widelca uniwersalnego stołowego,
  • dwudziestocentymetrowego zakąskowego
  • widelca deserowego.

Jeśli chodzi o noże wybór okazuje się znacznie trudniejszy. Można wyróżnić cztery podstawowe typy noży:

  • nóż zakąskowy,
  • nóż do drugiego dania,
  • nóż do masła i pieczywa,
  • nóż do ryb.

Nóż używany do masła i pieczywa jest krótki i zakończony ostrymi ząbkami, z kolei nóż do ryb jest szeroki w kształcie łopatki. Podstawowy zestaw noży możecie uzupełnić nożami do steków i serów.

Przechodząc do łyżek, musicie zapamiętać, że zupy podawane w bulionówkach należy jeść łyżeczką do bulionu – jest ona okrągła i nieco mniejsza od standardowej łyżki.

Podczas układania sztućców pamiętajcie, aby kłaść  je zawsze od wewnątrz, albowiem te, które znajdują się najdalej talerzy używane są jako pierwsze. Z prawej strony należy umieścić łyżki i noże – zwrócone ostrzem do środka! Po lewej stronie widelce, zaś nad talerzem należy ułożyć sztućce do deserów i owoców.

W Polsce przyjęła się, zasada układania widelców i łyżek wypukłą stroną do dołu. Jest to jednak niepoprawne, ponieważ w innych częściach świata na oficjalnych przyjęciach sztućce układa się inaczej.

Podczas nakrywania do stołu zwróć uwagę na dopasowanie sztućców do porcelany oraz rodzaju przyjęcia.

4/5 - (1 vote)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.