Jak rozpoznać zatrucie jadem kiełbasianym?

zatrucie jadem kiełbasianym

Jak rozpoznać zatrucie jadem kiełbasianym?

Jad kiełbasiany jest zaliczany do najsilniejszych trucizn w przyrodzie. Jednym gramem jadu może się zatruć milion osób. Zatrucie wywołuje jad laseczki pasożytującej w pokarmach mięsnych, rybnych i roślinnych. Naukowcy wyróżnili kilka typów laseczek jadu kiełbasianego. Niektóre z nich są odporne nawet na kilkugodzinne gotowanie potrawy.

W przypadku zatrucia jadem kiełbasianym należy działać szybko. W jaki sposób rozpoznać zatrucie? Podpowiadamy poniżej!

Jak dochodzi do zatrucia jadem kiełbasianym?

Zatrucie jadem kiełbasianym jest niezwykle niebezpiecznym rodzajem zatrucia pokarmowego, które zawsze zagraża życiu chorego. Jego przyczyną są najczęściej zakażone przetwory własnej produkcji, takie jak na przykład konserwy mięsne i warzywne, solone i wędzone ryby, peklowane i solone mięsa, domowe wędliny. Należy w związku z tym pamiętać, iż z ryb nie wolno przygotowywać konserw sposobem domowym!

Jak objawia się zatrucie jadem kiełbasianym?

Objawy zatrucia jadem kiełbasianym występują zwykle w ciągu 12-24 godzin po spożyciu skażonego pokarmu lub mogą pojawić się później, co daje lepsze rokowania. Mogą być poprzedzone zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak: bóle żołądka, zawroty głowy, nudności, wymioty i biegunka, które często są traktowane jako zwykła niedyspozycja przewodu pokarmowego.

Jad w wyniku działania powoduje niewyraźne i podwójne widzenie, opadnięcie powiek, brak zdolności reagowania na światło, chrypkę, osłabienie głosu lub bezgłos oraz utrudnienie połykania i ból gardła (porażenie mięśni krtani i gardła) oraz zaburzenia słuchu. Pojawia się też postępujące porażenie mięśni szyi i kończyn oraz zmniejszenie wydzielania śliny, śluzu i potu. Temperatura ciała obniża się i to jest dodatkowym sygnałem rozpoznawczym i ostrzegawczym w tym schorzeniu. W razie wystąpienia objawów zatrucia należy jak najszybciej umieścić chorego w szpitalu.

Rokowanie zależy od wielkości dawki spożytego jadu oraz od wczesnego rozpoczęcia leczenia w szpitalu. Przy porażeniu mięśni gardła nie wolno przed umieszczeniem chorego w szpitalu podawać płynów lub pokarmów doustnie ze względu na niebezpieczeństwo zachłystowego zapalenia płuc.

Zobacz też:

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.