Nowy sposób na podanie cebuli

Cebula jest nie tylko zdrowa, ale też można ją pięknie podać, tak, by przypominała kwiaty.

Należy wziąć fioletową cebulę, obrać ją i odpowiednio pokroić. Należy ostrym nożem przeciąć cebulę na pół, ale nie rozcinać jej do końca, lecz pozostawić 1 cm nienaruszony, by liście pozostały złączone. Następnie pokroić cebulę na równe części w taki sposób, by powstało 8 części, ciągle złączonych. Warto wykorzystać 4 cebule, nieco mniejsze niż standardowe, gdyż takie najładniej się prezentują.
Następnie umieścić cebulę w misce, wlać 3 łyżki oliwy z oliwek i dodać 2 łyżki octu balsamicznego. Wymieszać dokładnie, by cebule zostały nimi dobrze pokryte. Następnie wyłożyć cebule na blaszkę do pieczenia przykrytą folią aluminiową, wylać na nie resztę oliwy i octu oraz posypać solą i pieprzem. Piec pod przykryciem przez 25-30 minut aż cebula otworzy się i stanie się półmiękka, potem odkryć i piec jeszcze przez 10 minut.
Tak przygotowaną cebulę można podawać z groszkiem.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.