Jak pokonać grypę

Jak pokonać grypę?

Jak pokonać grypę?

Jak pokonać grypę?

To czy zachorujemy, czy obronimy się przed zarazkami, zależy w dużej mierze  od kondycji oraz sprawności  naturalnych sił obronnych naszego organizmu. Odpowiednio komponując swój jadłospis możesz wzmocnić odporność.

Aby wszystkie komórki układu odpornościowego mogły spełniać wyznaczone zadania , musimy im dostarczyć odpowiednich składników odżywczych, zwłaszcza witamin i minerałów. Odpowiednia dieta może być sposobem zapobiegania  infekcjom.

Nie jest to takie proste jakby się wydawało, a zwłaszcza jesienią i zimą. Wtedy zazwyczaj mamy ochotę na rzeczy słodkie i tłuste, których wartość odżywcza jest niewielka. Nadmiar cukru osłabia odporność, powinniśmy więc go unikać. Wystarczy kiepsko się odżywiać przez kilka dni by zakłucić  pracę precyzyjnego mechanizmu obronnego. Wiadomo, że w odpieraniu ataku bierze udział większość witamin i minerałów, ale najważniejsze z nich to miedź, cynk, witamina B12 i kwas foliowy, witamina E.

Miedź

Jeśli chcesz, by komórki twojego układu odpornościowego stały się prawdziwymi pogromcami  infekcji, musisz dostarczyć im miedzi . Pierwiastek ten uczestniczy w przeobrażeniu  niewyspecjalizowanych białych ciałek krwi w jednostki szturmowe  o jasno określonych zadaniach – w fogocyty. Otaczają one cząsteczki drobnoustrojów, pochłaniają je i trawią. Dzienne zapotrzebowanie na miedź wynosi 2 mg. Dużo miedzi możesz znaleźć w skorupiakach, również czekoladzie, orzechach, nasionach, ziarnach i warzywach.

Należy również pamiętać o kwercytynie, która jest silnym przeciwutleniaczem, unieszkodliwia ona wolne rodniki, dzięki temu zapobiega chorobom. Substancja ta w dużych ilościach występuje w warzywach i owocach. Gdzie znajduje się kwercytyna? Najbogatszym jej źródłem jest cebula, sporo zawierają jej również czarna herbata, czosnek, papryka oraz pomidory, jak również jabłka , czarne jagody oraz winogron.

Cynk jest magazynowany w organizmie, m.in. w kościach, mięśniach i skórze, ale jego zapasy szybko się wyczerpują. Wchodzi w skład ponad 200 enzymów  i bierze udział w większej ilości reakcji enzymatycznych  niż jakikolwiek inny pierwiastek. Swoja pracę wykonuje w jak najgłębszych zakamarkach ciała. Kontroluje on produkcję  białych ciałek krwi w szpiku kostnym  i nadzoruje proces przekształcania białych krwinek w tak zwane limfocyty T. Jest to rodzaj komórek odpornościowych, specjalnie zaprogramowanych  do rozpoznawania i niszczenia  poszczególnych chorobotwórczych drobnoustrojów. Dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi  15 mg. Największe niedobory cynku maja palacze, osoby dużo pijące alkoholu i coca-coli.

Gdzie znajduje się dużo cynku

  • Obfitują w niego ostrygi, chuda wołowina, dziczyzna, dużo cynku mają również  produkty pełnoziarniste, grzyby, warzywa strączkowe, żółtko jaj  oraz pestki z dyni.

Witamina B12 i kwas foliowy

Działają tam, gdzie najszybciej  się mnożą komórki układu odpornościowego, czyli w szpiku kostnym. Podobnie jak cynk , pilnują by świeżo  sformowane oddziały białych ciałek krwi były jak najlepiej przygotowane do ruszenia w bój z bakteriami i wirusami. Zalecana dzienna dawka kwasu foliowego to 400 mcg.

Gdzie znajdziesz dużo kwasu foliowego?

  • Obfitym źródłem folacyny są warzywa zielonolistne, szparagi , brokuły, szpinak, warzywa strączkowe oraz owoce takie jak: jabłka, banany, pomarańcze i awokado.

Dużo witaminy B12 występuje:

  • głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego – w wątrobie , nerkach i  mięsie wołowym. Także drób zwłaszcza mięso z indyka ma sporo tej witaminy. dużo witaminy B12 zawierają również owoce morza, ostrygi, małże kalmary, kawior i ryby. Również nabiał – pełnotłuste sery żółte  i białe, mleko oraz jaja – ma jej bardzo wiele.

Witamina E

Jest jednym z najważniejszych i najsilniejszych przeciwutleniaczy jakie zna natura. Podobnie jak kwercytyna unieszkodliwia wolne rodniki. Znacznie przyśpiesza tempo produkcji cytoklin. Są to substancje chemiczne, które przesyłają do układu immunologicznego sygnały o ataku drobnoustrojów i konieczności produkcji  przeciwciał. Bez nich zastępy  komórek odpornościowych  nie mogą rozpocząć swojej pracy. Dzięki witaminie E uaktywniają się  m.in limfocyty B, które wytwarzają przeciwciała odpowiedzialne za tzw. odporność nabytą. Zapamiętują one zarazki i w razie ponownego ich ataku wiedza, jak je pokonać. Witaminę  E znajdziemy w olejach roślinnych, głównie słonecznikowym i rzepakowym – tran, masło, dobrym jej źródłem są ziarna słonecznika, siemię lniane, kiełki, zarodki pszenicy, szpinaku, kapuście, sałacie, orzechach laskowych, włoskich, brazylijskich

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.