To czy zachorujemy, czy obronimy się przed zarazkami, zależy w dużej mierze od kondycji oraz sprawności naturalnych sił obronnych naszego organizmu. Odpowiednio komponując swój jadłospis możesz wzmocnić odporność.
Aby wszystkie komórki układu odpornościowego mogły spełniać wyznaczone zadania , musimy im dostarczyć odpowiednich składników odżywczych, zwłaszcza witamin i minerałów. Odpowiednia dieta może być sposobem zapobiegania infekcjom.
Nie jest to takie proste jakby się wydawało, a zwłaszcza jesienią i zimą. Wtedy zazwyczaj mamy ochotę na rzeczy słodkie i tłuste, których wartość odżywcza jest niewielka. Nadmiar cukru osłabia odporność, powinniśmy więc go unikać. Wystarczy kiepsko się odżywiać przez kilka dni by zakłucić pracę precyzyjnego mechanizmu obronnego. Wiadomo, że w odpieraniu ataku bierze udział większość witamin i minerałów, ale najważniejsze z nich to miedź, cynk, witamina B12 i kwas foliowy, witamina E.
Miedź
Jeśli chcesz, by komórki twojego układu odpornościowego stały się prawdziwymi pogromcami infekcji, musisz dostarczyć im miedzi . Pierwiastek ten uczestniczy w przeobrażeniu niewyspecjalizowanych białych ciałek krwi w jednostki szturmowe o jasno określonych zadaniach – w fogocyty. Otaczają one cząsteczki drobnoustrojów, pochłaniają je i trawią. Dzienne zapotrzebowanie na miedź wynosi 2 mg. Dużo miedzi możesz znaleźć w skorupiakach, również czekoladzie, orzechach, nasionach, ziarnach i warzywach.
Należy również pamiętać o kwercytynie, która jest silnym przeciwutleniaczem, unieszkodliwia ona wolne rodniki, dzięki temu zapobiega chorobom. Substancja ta w dużych ilościach występuje w warzywach i owocach. Gdzie znajduje się kwercytyna? Najbogatszym jej źródłem jest cebula, sporo zawierają jej również czarna herbata, czosnek, papryka oraz pomidory, jak również jabłka , czarne jagody oraz winogron.
Cynk jest magazynowany w organizmie, m.in. w kościach, mięśniach i skórze, ale jego zapasy szybko się wyczerpują. Wchodzi w skład ponad 200 enzymów i bierze udział w większej ilości reakcji enzymatycznych niż jakikolwiek inny pierwiastek. Swoja pracę wykonuje w jak najgłębszych zakamarkach ciała. Kontroluje on produkcję białych ciałek krwi w szpiku kostnym i nadzoruje proces przekształcania białych krwinek w tak zwane limfocyty T. Jest to rodzaj komórek odpornościowych, specjalnie zaprogramowanych do rozpoznawania i niszczenia poszczególnych chorobotwórczych drobnoustrojów. Dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi 15 mg. Największe niedobory cynku maja palacze, osoby dużo pijące alkoholu i coca-coli.
Gdzie znajduje się dużo cynku
- Obfitują w niego ostrygi, chuda wołowina, dziczyzna, dużo cynku mają również produkty pełnoziarniste, grzyby, warzywa strączkowe, żółtko jaj oraz pestki z dyni.
Witamina B12 i kwas foliowy
Działają tam, gdzie najszybciej się mnożą komórki układu odpornościowego, czyli w szpiku kostnym. Podobnie jak cynk , pilnują by świeżo sformowane oddziały białych ciałek krwi były jak najlepiej przygotowane do ruszenia w bój z bakteriami i wirusami. Zalecana dzienna dawka kwasu foliowego to 400 mcg.
Gdzie znajdziesz dużo kwasu foliowego?
- Obfitym źródłem folacyny są warzywa zielonolistne, szparagi , brokuły, szpinak, warzywa strączkowe oraz owoce takie jak: jabłka, banany, pomarańcze i awokado.
Dużo witaminy B12 występuje:
- głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego – w wątrobie , nerkach i mięsie wołowym. Także drób zwłaszcza mięso z indyka ma sporo tej witaminy. dużo witaminy B12 zawierają również owoce morza, ostrygi, małże kalmary, kawior i ryby. Również nabiał – pełnotłuste sery żółte i białe, mleko oraz jaja – ma jej bardzo wiele.
Witamina E
Jest jednym z najważniejszych i najsilniejszych przeciwutleniaczy jakie zna natura. Podobnie jak kwercytyna unieszkodliwia wolne rodniki. Znacznie przyśpiesza tempo produkcji cytoklin. Są to substancje chemiczne, które przesyłają do układu immunologicznego sygnały o ataku drobnoustrojów i konieczności produkcji przeciwciał. Bez nich zastępy komórek odpornościowych nie mogą rozpocząć swojej pracy. Dzięki witaminie E uaktywniają się m.in limfocyty B, które wytwarzają przeciwciała odpowiedzialne za tzw. odporność nabytą. Zapamiętują one zarazki i w razie ponownego ich ataku wiedza, jak je pokonać. Witaminę E znajdziemy w olejach roślinnych, głównie słonecznikowym i rzepakowym – tran, masło, dobrym jej źródłem są ziarna słonecznika, siemię lniane, kiełki, zarodki pszenicy, szpinaku, kapuście, sałacie, orzechach laskowych, włoskich, brazylijskich