Jak pokonać grypę?

Jak pokonać grypę?

Jak pokonać grypę?

To czy zachorujemy, czy obronimy się przed zarazkami, zależy w dużej mierze  od kondycji oraz sprawności  naturalnych sił obronnych naszego organizmu. Odpowiednio komponując swój jadłospis możesz wzmocnić odporność.

Aby wszystkie komórki układu odpornościowego mogły spełniać wyznaczone zadania , musimy im dostarczyć odpowiednich składników odżywczych, zwłaszcza witamin i minerałów. Odpowiednia dieta może być sposobem zapobiegania  infekcjom.

Nie jest to takie proste jakby się wydawało, a zwłaszcza jesienią i zimą. Wtedy zazwyczaj mamy ochotę na rzeczy słodkie i tłuste, których wartość odżywcza jest niewielka. Nadmiar cukru osłabia odporność, powinniśmy więc go unikać. Wystarczy kiepsko się odżywiać przez kilka dni by zakłucić  pracę precyzyjnego mechanizmu obronnego. Wiadomo, że w odpieraniu ataku bierze udział większość witamin i minerałów, ale najważniejsze z nich to miedź, cynk, witamina B12 i kwas foliowy, witamina E.

Miedź

Jeśli chcesz, by komórki twojego układu odpornościowego stały się prawdziwymi pogromcami  infekcji, musisz dostarczyć im miedzi . Pierwiastek ten uczestniczy w przeobrażeniu  niewyspecjalizowanych białych ciałek krwi w jednostki szturmowe  o jasno określonych zadaniach – w fogocyty. Otaczają one cząsteczki drobnoustrojów, pochłaniają je i trawią. Dzienne zapotrzebowanie na miedź wynosi 2 mg. Dużo miedzi możesz znaleźć w skorupiakach, również czekoladzie, orzechach, nasionach, ziarnach i warzywach.

Należy również pamiętać o kwercytynie, która jest silnym przeciwutleniaczem, unieszkodliwia ona wolne rodniki, dzięki temu zapobiega chorobom. Substancja ta w dużych ilościach występuje w warzywach i owocach. Gdzie znajduje się kwercytyna? Najbogatszym jej źródłem jest cebula, sporo zawierają jej również czarna herbata, czosnek, papryka oraz pomidory, jak również jabłka , czarne jagody oraz winogron.

Cynk jest magazynowany w organizmie, m.in. w kościach, mięśniach i skórze, ale jego zapasy szybko się wyczerpują. Wchodzi w skład ponad 200 enzymów  i bierze udział w większej ilości reakcji enzymatycznych  niż jakikolwiek inny pierwiastek. Swoja pracę wykonuje w jak najgłębszych zakamarkach ciała. Kontroluje on produkcję  białych ciałek krwi w szpiku kostnym  i nadzoruje proces przekształcania białych krwinek w tak zwane limfocyty T. Jest to rodzaj komórek odpornościowych, specjalnie zaprogramowanych  do rozpoznawania i niszczenia  poszczególnych chorobotwórczych drobnoustrojów. Dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi  15 mg. Największe niedobory cynku maja palacze, osoby dużo pijące alkoholu i coca-coli.

Gdzie znajduje się dużo cynku

  • Obfitują w niego ostrygi, chuda wołowina, dziczyzna, dużo cynku mają również  produkty pełnoziarniste, grzyby, warzywa strączkowe, żółtko jaj  oraz pestki z dyni.

Witamina B12 i kwas foliowy

Działają tam, gdzie najszybciej  się mnożą komórki układu odpornościowego, czyli w szpiku kostnym. Podobnie jak cynk , pilnują by świeżo  sformowane oddziały białych ciałek krwi były jak najlepiej przygotowane do ruszenia w bój z bakteriami i wirusami. Zalecana dzienna dawka kwasu foliowego to 400 mcg.

Gdzie znajdziesz dużo kwasu foliowego?

  • Obfitym źródłem folacyny są warzywa zielonolistne, szparagi , brokuły, szpinak, warzywa strączkowe oraz owoce takie jak: jabłka, banany, pomarańcze i awokado.

Dużo witaminy B12 występuje:

  • głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego – w wątrobie , nerkach i  mięsie wołowym. Także drób zwłaszcza mięso z indyka ma sporo tej witaminy. dużo witaminy B12 zawierają również owoce morza, ostrygi, małże kalmary, kawior i ryby. Również nabiał – pełnotłuste sery żółte  i białe, mleko oraz jaja – ma jej bardzo wiele.

Witamina E

Jest jednym z najważniejszych i najsilniejszych przeciwutleniaczy jakie zna natura. Podobnie jak kwercytyna unieszkodliwia wolne rodniki. Znacznie przyśpiesza tempo produkcji cytoklin. Są to substancje chemiczne, które przesyłają do układu immunologicznego sygnały o ataku drobnoustrojów i konieczności produkcji  przeciwciał. Bez nich zastępy  komórek odpornościowych  nie mogą rozpocząć swojej pracy. Dzięki witaminie E uaktywniają się  m.in limfocyty B, które wytwarzają przeciwciała odpowiedzialne za tzw. odporność nabytą. Zapamiętują one zarazki i w razie ponownego ich ataku wiedza, jak je pokonać. Witaminę  E znajdziemy w olejach roślinnych, głównie słonecznikowym i rzepakowym – tran, masło, dobrym jej źródłem są ziarna słonecznika, siemię lniane, kiełki, zarodki pszenicy, szpinaku, kapuście, sałacie, orzechach laskowych, włoskich, brazylijskich

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.