Co warto wiedzieć o japońskiej kuchni wybierając się do tego kraju?

Japońska kuchnia cechuje się dużą różnorodnością i warto spróbować tradycyjnych specjałów będąc w tym niezwykłym kraju. Bezsprzeczną zaletą japońskiego jedzenia jest fakt, że wykorzystywana do przygotowywania go żywność bezwzględnie musi być świeża (Japończycy mają na tym punkcie niemal obsesję), a przy tym zdrowa.

Posiłki przygotowuje się tam z wielką pieczołowitością, wkładając w nie serce, dlatego decydując się na spróbowanie któregoś z miejscowych specjałów, możemy mieć pewność, że został on przygotowany bardzo starannie i z dużą dbałością o jakość, choć oczywiście nie wszystko musi nam smakować.

 

Ogólne informacje o japońskiej kuchni

Japończycy jedzą bardzo dużo ryb (mówi się, że właśnie im zawdzięczają swoje słynne na cały świat zdrowie i długowieczność), przy czym są to zwykle ryby świeże, nie mrożone czy wędzone, często nawet spożywane są na surowo. Chętnie spożywa się tam też niemal wszystkie owoce morza, a także wodorosty. Popularne są również warzywa. Do często spotykanych dań należą zupy, czasami takie, które przygotowuje się bezpośrednio na stole, na którym się je natychmiast spożywa. Wykorzystuje się do tego specjalne podgrzewane garnki. Popularne jest też spożywanie mięsa, ryb czy warzyw, które zostały jedynie zanurzone we wrzątku. Dla Europejczyków może to być nieco szokujące, ale faktem jest, że przygotowywana w ten sposób żywność zachowuje ogromne ilości składników odżywczych, które dłuższa obróbka termiczna po prostu niszczy. Dlatego właśnie między innymi warto odżywiać się tak jak Japończycy będąc w Japonii – bo jest to po prostu zdrowe, a przy tym może to być ciekawe doświadczenie.

Tempura,_sashimi,_pickles,_ris_og_misosuppe_(6289116752)

Ważne informacje

Warto wiedzieć, że Japończycy tradycyjnie spożywają posiłki za pomocą pałeczek, jednak nie mają problemu z przygotowywaniem dla swych gości normalnych sztućców, nie musimy więc martwić się, że nie będziemy umieli zjeść swojego dania. Pamiętajmy, że gdy podadzą nam zupę w miseczce, pijemy ją prosto z niej jeśli nie dostaliśmy łyżki. Gdy dostaniemy danie, podziękujmy za nie japońskim zwrotem „Itadakimasu”, zaś po skończeniu posiłku powiedzmy „Gochisō-sama deshita”. Nikt nie powinien mieć do nas pretensji jeśli nie będziemy umieli tego powiedzieć, jednak robiąc to, nastroimy do siebie pozytywniej i tak przyjaźnie zazwyczaj nastawionych Japończyków.

 

Rodzaje japońskich specjałów

Musimy wiedzieć, że w Japonii, nawet w najbardziej tradycyjnych miejscach, możemy skosztować nie tylko miejscowych specjałów, czyli potraw wymyślonych przez Japończyków czy też obecnych w ich kuchni od wieków, ale także typowo zachodnich dań, jak na przykład kotlet z wieprzowiny. Nie musimy więc martwic się, że nie będziemy mieli co jeść podczas naszego pobytu w Japonii w przypadku, gdy lokalne jedzenie nie będzie nam smakować. Musimy jednocześnie jednak liczyć się z tym, że nawet potrawy zachodnie przygotowywane są na modłę japońską i ich smak może różnić się nieco od naszych oczekiwań.

Jeśli chodzi o to, jak przyrządza się potrawy w Japonii, to istnieje ich wiele rodzajów. Na przykład popularne są wspomniane już potrawy podawane na surowo, których w ogóle nie poddaje się obróbce cieplnej, zapewniając wysoką zawartość składników odżywczych i naturalny smak pokarmów. Potrawy te noszą nazwę namasumono. Nimono to dania gotowane, czyli wszelkie zupy, pokarmy gotowane na parze oraz potrawki z różnych składników. W Japonii jada się również dania grillowane, jednak przygotowuje się je nie w typowy, znany nam sposób, a na podgrzewanym stole czy płycie. Agemono to dania smażone w głębokim oleju. Ciekawą pozycję stanowią pokarmy tsukemono, czyli pikle, które są marynowane lub poddawane procesowi fermentacji mlekowej. Ponadto jada się sałatki, potrawy z ryżu i popularne na całym świecie sushi, czyli danie z ryżu, wodorostów, ryb i owoców morza.

Tsukemono_shop_by_Gavin_Anderson_in_Nishiki_Ichiba,_Kyoto

To się jada

Tradycyjnie w Japonii spożywa się trzy posiłki dziennie, które składają się z dość bogatego zestawu potraw. Koniecznie musi być na stole ryż. W japońskim posiłku, prócz niego, nie może też zabraknąć miseczki zupy oraz trzech przekąsek, na przykład sałatki czy warzyw gotowanych na parze.
Jeśli chodzi o konkretne pokarmy kuchni japońskiej mało znane poza tym krajem, to jest ich dość dużo. Jeśli mamy taką możliwość, spróbujmy ich, ponieważ rzadko możemy je spotkać gdzieś indziej niż właśnie tam. Są to na przykład:

dango – są to japońskie kluski robione według tradycyjnego przepisu z mąki ryżowej. Jeśli o nie poprosimy, najprawdopodobniej zostaną nam podane w towarzystwie zielonej herbaty,

dashi – jest to bulion będący podstawą większości japońskich zup. Nie jest to jednak znany nam wywar z mięsa czy warzyw, ale z wiórków ryby bonito i wodorostów kombu,

fugu (takifugu) –  są to popularne w japońskiej kuchni ryby z rodziny rozdymkowatych,

hijiki – to brązowe algi często dodawane do zup i sałatek, a także potraw z ryb, owoców morza, mięsa i warzyw,

mirin – to przyprawa w płynie z 14-procentową zawartością alkoholu. Powstaje w wyniku zmieszania ryżu sfermentowanego za pomocą pleśni ryżowej z wódką ryżową. Przyprawa ta ma słodki smak,

miso – coraz popularniejsza u nas gęsta pasta ze sfermentowanej soi, często z dodatkiem ryżu, jęczmienia, soli i drożdży, używana do robienia sosów, zupy lub piklowanych warzyw,

Bowl_of_miso_soup

 

mochi – kluski lub ciastka z kleistego ryżu lub mąki ryżowej. Często nadziewa się je pastą z czerwonej fasoli albo truskawek i obtacza w czarnym sezamie, sojowym proszku bądź barwi na zielono,

nori – jadalne wodorosty, wykorzystywane np. do zawijania sushi,

okonomiyaki – typowa japońska potrawa – placki przygotowywane z różnych składników, pieczone na rozgrzanej blasze,

ramen – przeniesiona z Chin zupa z rosołu, makaronu i innych składników, w zależności od przepisu, w Japonii popularna jako fast-food (pierwowzór słynnych w Polsce „zupek chińskich”),

sashimi – to określenie na sposób podawania owoców morza i ryb, które serwuje się żywe, warto więc wiedzieć, co określenie to oznacza jeśli nie chcemy, by podano nam pokrojoną na kawałki żywą ośmiornicę czy żywe krewetki,

soba – typowy dla kuchni japońskiej makaron wytwarzany z mąki gryczanej. Stosowany głównie do zup oraz do spożywania na zimno,

sukiyaki – danie z małych kawałków wołowiny, warzyw i tofu, gotowane w bulionie przyrządzonym z sosu sojowego, sake i cukru,

takoyaki – danie z ciasta i ośmiornicy, mające formę niewielkich kulek, spożywanych głównie za pomocą bambusowych patyczków,

tempura – owoce morza zanurzone w cieście naleśnikowym i smażone w głębokim oleju,

tonkatsu – często serwowana w Japonii potrawa w postaci panierowanego i smażonego kotleta wieprzowego pokrojonego na kawałki na jeden kęs. Danie to podaje się zwykle z kapustą i zupą z miso,

udon – jest to rodzaj grubego makaronu,

wakame – glon, w Japonii występujący jako warzywo,

yuzu – owoc. Jego suszoną skórkę wykorzystuje się jako przyprawę.

640px-Yuzu

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.