Przepis na mięsne kebaby

Kebaby mięsne – przepis na pyszne danie

Kebaby mięsne to jedno z najpopularniejszych dań kuchni bliskowschodniej. Są one łatwe w przygotowaniu i smaczne, dlatego też są często wybierane przez osoby, które lubią eksperymentować z nowymi smakami. Kebaby mięsne można przygotować z różnych rodzajów mięsa, takich jak wołowina, cielęcina, baranina lub kurczak. Można je również doprawić według własnych upodobań.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (wołowina, cielęcina, baranina lub kurczak)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. : Najpierw należy drobno posiekać cebulę i czosnek. Następnie należy wymieszać je z mielonym mięsem, natką pietruszki, oregano, solą i pieprzem. Dodajemy jajka i bułkę tartą i dokładnie mieszamy składniki.
  2. : Formujemy kebaby z masy mięsnej i smażymy je na rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut z każdej strony.
  3. : Gotowe kebaby można podawać z ulubionymi dodatkami np. sałatkami lub frytkami.

>

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.